Forrás: Emih

Ha kell a kijárási tilalom ellenére is

Veszélyben a hagyományos katmandui óriás széder. Mint köztudott, a világ legnagyobb széder estéi Nepálban vannak, több ezer fős részvétellel. Idén azonban veszélyben a széder este, ugyanis Nepál fővárosában a lázadók és a rendfenntartó erők összecsapásai miatt kijárási tilalmat rendeltek el…

Bár az izraeli külügyminisztérium nem javasolja a tilalom megszegését, ennek ellenére a városban lévő több száz izraeli mégsem mond le a Jechezkél Lipschitz rabbi és felesége, Cháni által megrendezendő közös széderről. A Chábád kiküldött tart attól, hogy az izraeliek a kijárási tilalom miatt nem jutnak el a katmandui Radisson Hotelbe, a széder helyszínére.

Az izraeli nagykövetség értesülése szerint közel 2000 izraeli tartózkodik az ázsiai országban, több százan közülük Katmanduban. A királyságban idáig csak éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, nappalit soha. Ráadásul a mobil szolgáltatók működését is leállították. Még a házból sem léphetnek ki és az izraeliek el vannak vágva a külvilágtól. Az utcákon a biztonsági egységek nagy erőkkel cirkálnak. Lipschitz rabbi ennek ellenére optimista. Töretlen lendülettel készül a széder estére, és abban reménykedik, hogy közel 1500-an lesznek jelen.

A maoista lázadók szövetséget kötöttek az ellenzéki pártokkal, hogy megbuktassák a nepáli király rendszerét. Tiltakozó megmozdulásokat, általános sztrájkot szerveztek. Az ország több pontján erőszakos összecsapások törtek ki a tiltakozók és a rendfenntartó erők között. A király egy éve lemondatta a kormányt, mert a „kormányfő képtelennek bizonyult, hogy a lázadókkal béketárgyalásokat folytasson.” A lázadó tüntetők úgy vélik, a király az abszolút monarchiát akarja vissza állítani.

Comments are closed.