Forrás: Magyar Hírlap

Brüsszel a külföldi államfők közül eddig csak a zimbabwei és a burmai elnök ellen hozott hasonló tilalmat

Az EU befagyasztotta a Palesztin Hatóságnak eddig folyósított támogatásokat, és ezentúl nem ad vízumot Alekszandr Lukasenko elnöknek és harminc fehérorosz vezetőnek.

Jóváhagyták tegnap az uniós külügyminiszterek luxemburgi találkozójukon, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő és harminc politikus, választási bizottsági tag és ügyész ne léphessen az Európai Unió területére. Brüsszel a külföldi államfők közül eddig csak a zimbabwei és a burmai elnök ellen hozott hasonló tilalmat.

Az EU azért hozta e szankciókat, mert úgy ítélte meg, hogy a március 19-i választás nem volt tisztességes. Európa „utolsó diktátora”, az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenko a hivatalos adatok szerint a voksok 83 százalékát szerezte meg. Csakhogy a kampány idején az ellenzéki vezetőket megfélemlítették, a médiában és az írott sajtóban alig szerepelhettek, és azzal fenyegették meg az utcai demonstrációban résztvevőket, hogy az államhatalmat megdönteni akaró terroristákként kezelik majd őket. Ezt részben be is tartották: a tüntető fehéroroszok és jelen lévő külföldiek jó részét letartóztatták, köztük Lengyelország volt minszki nagykövetét. Az EU kilátásba helyezte azt is, hogy befagyasztják a fehérorosz vezető európai vagyonát.

Az EU még pénteken jelentette be, hogy legalább egy hónapra felfüggeszti a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatásokat. Az uniós külügyminiszterek most ezt a döntést is jóváhagyták, hozzátéve, hogy a Hamasz miatt a palesztin népet nem sújthatják a szankciók, ezért az alacsonyabb szintű hatóságokkal, segélyszervezetekkel továbbra is fenntartják a kapcsolatot, és szavatolják, hogy senki se maradjon víz, gáz vagy világítás nélkül. Az EU mindent elkövet a palesztin népért, de a Hamasznak is ugyanezt kell tennie – mondta Jack Straw brit külügyminiszter. Ez egyebek között az erőszakról való lemondást és Izrael elismerését jelentené.

Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter ennél engedékenyebb hangot ütött meg. Az EU-nak fenn kell tartania a kommunikációt a demokratikusan megválasztott palesztin kormánnyal – mondta, emlékeztetve arra, hogy a palesztin választások a fehérorosszal ellentétben demokratikusan zajlottak le. Az unió évi ötszázmillió eurós támogatással az első számú pénzügyi támasza a palesztinoknak. Egyes becslések szerint a befagyasztás harmincmillió euróra vonatkozna, mások szerint viszont, mivel a segélyek túlnyomó részét a hatóság osztja szét, szinte a teljes ötszázmillió benn ragadhat a kasszában.

A miniszterek tegnap döntöttek a biztonsági szakértőkből és jogászokból álló csapat felállításáról is, a testületnek meg kell terveznie, miként veheti át az Európai Unió január 1-jén Koszovóban a rendfenntartást az ENSZ-től.

MH

Comments are closed.