Forrás: MNO

Tartósan munkaképtelenné nyilvánította az izraeli kabinet a január 4-e óta kómában fekvő Ariel Saront kedden – közölték az izralei kormány illetékesei. A döntéssel így Ehud Olmert ügyvezető kormányfőből miniszterelnökké válik : a változás április 14-én lép életbe.

Tartósan munkaképtelenné nyilvánította az izraeli kabinet a január 4-e óta kómában fekvő Ariel Saront kedden –közölte a Független Hírügynökség. A 78 éves Saront Izrael főügyésze már korábban „ideiglenesen munkaképtelennek” nyilvánította, és ekkor lett az addig miniszterelnök-helyettes Olmert ügyvezető kormányfő.

Olmert a bizalmat megköszönve közölte, hogy az új kormány megalakítását tűzte ki elsődleges céljául. Ő vette át már korábban a Saron alapította Kadima (Előre) párt vezetését, amely március 28-án megnyerte az izraeli parlamenti választásokat, de mivel nem szerzett abszolút többséget, várhatóan koalíciós kabinet alakul majd.

A kabinet döntése hivatalosan péntek éjfélkor lép életbe, amikor letelik a 78 éves Saron kórházi ápolásának 100. napja. Ariel Saron az első izraeli kormányfő az ország történetében, akit tartósan alkalmatlannak nyilvánítanak hivatala ellátására.

(uno.hu)

Comments are closed.