Forrás: Népszava

Európa legnagyobb játékkiállítását rendezik meg, április 15 és 30. között a SYMA csarnokban. A tárlaton az elmúlt negyvenöt esztendő Barbie babáit és különleges LEGO modellek tekinthetik meg az érdeklődők. Egy játékkiállításról azonban egy játszósaok sem hiányozhat, a rendezők 100 négyzetméteren Barbie babákkal, LEGO játszóasztalokkal és modellekkel várják a család minden tagját. A játszósarokban berendeznek egy mozit is, ahol a Diótörö, a Hattyúk tava, a Barbie és a Mágikus Pegazus és a Tündérmese című filmeket mutatják be a kicsiknak. Népszava

Három díj a Sorstalanságnak

Koltai Lajos Sorstalanság című alkotása kapta meg a legjobb játékfilmért járó díjat az Oregon állambeli Ashlandi Független Filmfesztivál vasárnap esti díjátadó gáláján. A mexikói határhoz közel eső Ashland fesztiválján 800 független filmet vetítetek, a mezőnyben a Sorstalanság elnyerte a legjobb színészi együttes díját, ezen kívül Pados Gyula bizonyult a legjobb operatőrnek. (Népszava)

Reneszánsz kori divat

Divat a késő reneszánsz-kori Felső-Magyarországon címmel viselettörténeti kiállítást rendeznek a Herman Ottó Múzeumban április 12-én. A gyűjteményt 16 órakor nyitják meg a miskolci Herman Ottó Múzeumban (Miskolc, Papszer 1.). A kiállítást megnyitja Jósvainé Dr. Dankó Katalin Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója. (Népszava)

Újabb plágiumvád Brown ellen

Immár az orosz Ermitázs múzeum egyik munkatársa is azzal vádolja a Da Vinci-kód című népszerű tudományos bestseller íróját, hogy annak egyik alapötletét tőle lopta el. „Dan Brown ellopta az ötletemet, miszerint Leonardo da Vinci nem csak festő, hanem teológus is volt, és a Mona Lisa című képén a keresztény egyház allegóriáját festette meg” – állítja Mikhail Anyikin az olasz festőóriás kutatója, művészettörténész. Anyikin 1998-ban elmesélte az elméletét az amerikai Houston-múzeum egyik munkatársának, aki megkérdezte tőle, hogy továbbadhatja-e a történetet egy krimiíró barátjának. Anyikin beleegyezett, de csak azzal a feltétellel, hogy az író az orosz művészettörténészt jelöli meg az elmélet forrásaként. Anyikin 2000-ben megjelent Leonardo da Vinci, avagy a színek elmélete című könyvében részletesen kifejti gondolatait, és többek közt arról ír, hogy Gioconda képmása Jézus és Szűz Mária arcképéből áll össze – ez a Da Vinci-kód. Az orosz tudós Brown bocsánatkérésére vár, amennyiben ez nem történik meg, beperli a szerzőt. Dan Brown egy másik plágiumügyében egyébként nemrég hozott döntést egy brit bíróság, elutasítva a Brownt húsz éve megjelent könyvük központi témájának felhasználásáért beperlő két brit író keresetét. (MTI)

Comments are closed.