Forrás: NOL

Népszabadság * Szőcs László * 2006. április 11.

Pár hónap habozás után elfogyott az Európai Unió türelme: a tagállamok külügyminiszterei hétfőn, luxemburgi ülésükön jóváhagyták a palesztin hatóságnak (PH) szóló támogatások felfüggesztését. Ezt a döntést a pénzeket kezelő Európai Bizottság már pénteken meghozta, s ezúttal az Európai Unió tagállami tanácsa elé bocsátotta. Brüsszelnek ugyanakkor júniusig meg kell találnia a módját, hogy az EU-pénzek, ha a Hamasz-kormányhoz nem is, de a palesztin néphez eljussanak.

Ramallahi hírek szerint a PH csőd közeli állapotban van: az EU-ban és az USA-ban egyaránt terrorszervezetként elkönyvelt Hamasz hatalomra jutása óta az Egyesült Államok egyáltalán nem támogat, Izrael visszatartja a befizetett adókat, most pedig a legnagyobb donor, az EU áll le. A huszonötök évi mintegy félmilliárd eurót folyósítanak a palesztin területekre – igaz, ennek felét a tagállamok nem a közös EU-politika keretében, hanem kétoldalú alapon adják.

A mostani döntés kiváltó oka, hogy a Hamasz a mai napig nem teljesítette az EU három elvárását: ismerje el Izraelt; hagyjon fel a terrorral; valamint tartsa tiszteletben az izraeli-palesztin békemegállapodásokat (azaz békés eszközökkel törekedjen a békére.) – Nem ápolhatunk normális kapcsolatokat egy ilyen kormánnyal – húzta alá Javier Solana, az unió külpolitikai főképviselője. Ugyanakkor, mint Jack Straw brit külügyminiszter elmondta, „nem akarjuk megbüntetni a palesztin népet, amiért saját akaratukból a Hamasz uralta kormányt választottak”.

Comments are closed.