Forrás: HETEK

1847 Megszületett Joseph Pulitzer, a Pulitzer-díj megalapítójaJoseph Pulitzer

Pulitzer József 1847. április 10-én született Makón, egy zsidó család gyermekeként. A középiskolát Pesten végezte. 1864-ben nincstelenül Amerikába emigrált. Részt vett az ottani polgárháborúban is. 1865-ig alkalmi munkákból élt, majd riporteri állást kapott a St. Louis-i Westliche Post-nál. 1867-ben amerikai állampolgárságot kapott. Megházasodott és felesége révén nagy vagyonra tett szert. 1876-ban kongresszusi képviselőnek választották.

1879-ben alapította meg első újságát, melynek címe St. Louis Post-Dispatch volt. 1883-ban megvásárolta a The New York World-öt, 1887-ben az ő tulajdonává vált az Evening World is. Pulitzer újságainak nagy sikere volt, amit az újfajta hangvételnek és stílusnak köszönhetett. Lapjaiban elsőként jelentek meg képes anyagok, karikatúrák és sportoldalak. Nagy teret biztosított a bulvárnak is. Ő tette a sajtót politikai nagyhatalommá.

Pulitzer József szervezte meg a Szabadság-szobor felállítását segítő kampányt. Ez a cselekedete társadalmilag is nagy elismerést hozott számára. Felismerte, hogy a minőségi újságírást magas szinten kell oktatni, ezért 1903-ban újságíró fakultást alapított a Columbia Egyetemen. A híres újságíró 1911-ben hunyt el. A Pulitzer-díjat végrendelete alapján hozták létre.

1993-tól április 10.-e Nemzeti rákellenes nap.

2002 Meghalt Hofi Géza humorista

Hoffmann Géza 1936. július 2-án született Budapesten. Az érettségi után jelentkezett a színművészeti főiskolára, de nem járt sikerrel. Ezután beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába és játszott a kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában is. Öt évig gyári munkásként dolgozott. Csak ekkor figyeltek fel tehetségére: Szendrő József 1960-ban a debreceni Csokonai Színházba szerződtette.

1963-ban visszaköltözött Budapestre és ekkor már több helyen is fellépéseket vállalt. 1968-ban vált közismertté a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott paródiájával. 1969-ben leszerződött a Mikroszkóp Színpadhoz. 1983-ban a Madách kamaraszínházhoz szerződtették. Hofélia című műsorát több százszor adta elő hatalmas sikerrel. Estjei megjelentek hangfelvételeken is.

Koós Jánossal egy zenés, animációs filmet készített (Megalkuvó macskák), ami szintén nagy sikert aratott. Hofi Géza a rendszerváltás után átesett egy szívinfarktuson, megműtötték a szemét, de mindez nem vette el a kedvét a színpadtól. 2002. április 10-én hunyt el.

1912 Elindult végzetes útjára a Titanic

1829 Megszületett William Booth metodista pap, az Üdvhadsereg megalapítója.

1979 Meghalt Várkonyi Zoltán színész, színházi- és filmrendező.

Kétszeres Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész. Főbb alkotásai: Meseautó, A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob – Kárpáthy Zoltán, Egri csillagok.

1897 Megszületett Eric Knight angol regényíró. A Lassie hazatér, és a Légy hű önmagadhoz megalkotója.

Eric Knight először művészeti tanulmányokat végzett, majd újságíróként dolgozott különböző lapoknál. 1934 és 1937 között filmíróként tevékenykedett Hollywoodban. Ekkoriban írta meg első novelláskötetét, melynek címe The Flying Yorkshireman (A repülő yorkshire-i) volt. Regényei közül a Lassie hazatér majd a Légy hű önmagadhoz aratott hatalmas világsikert. A II. világháborúban Holland-Guyana fölött szenvedett halálos kimenetelű repülőbalesetet.

1962 Meghalt Michael Curtiz, eredeti nevén Kertész Mihály magyar származású filmrendező.

Filmjei: Casablanca, Hét tenger ördöge, Huckleberry Finn kalandjai, Robin Hood, Nem vagyunk angyalok.

1932 Alexandriában megszületett Omar Sharif Oscar-díjas, egyiptomi születésű színész.

Névnapok: Zsolt, Ezékiel, Polidor, Radamesz

Zsolt: Méltóságnév. A Solt név alakváltozata, amely azonos eredetű a Zoltán, valamint a Zolta és esetleg a Csolt névvel. Az ótörök sultan szóból származik. Jelentése: uralkodó.

Gyulai Zsolt, kétszerea olimpiai bajnok kajakozó.

Ezékiel: Héber eredetű, bibliai név. Jelentése: Isten erős, hatalmas; Isten erőssé tesz.

Polidor: Görög eredetű név. jelentése: adakozó, bőkezű.

Radamesz: Irodalmi névalkotás.Verdi Aida című operájában az egyiptomi hadvezér neve.

(Az Aida magyarországi ősbemutatója 1875. ápr.10-én volt.)

Comments are closed.