Forrás: MNO

Ha Gyurcsánynak szerencséje van, akkor a még mindig áradó Duna siethet segítségére, miként 2002-ben az Elba árvize mentette meg Schrödert – olvasható a Der Spiegelben, amely a magyarországi választásokról tudósít. – Sok a teendő – idézi a Tagesschau a miniszterelnököt, majd hozzáteszi: Gyurcsányt nem érdeklik azok a vádak, miszerint ifjú kommunistaként a privatizációnál „megszedte” magát.

Der Spiegel (spiegel.de)

A Dunánál című írásában tudósít a magyarországi választásokról a Der Spiegel. A cikkíró tájékoztatója a 27 éves Pusztai Dávid MSZP kampánysegítő, aki fél. Érvként előkerül az állítólag gázpisztollyal meglőtt SZDSZ-es kampányaktivista, valamint egy Pécsen megvert fideszes röpcédula osztogató. Előkerül a szlovák alvilági fenyegetés ügye is, amit állítólag a magyar szakértők nem tartanak veszélyesnek, de azért mégsem árt félni.

A lap megemlíti: egy szocialista képviselő kénytelen volt visszalépni, „mert egy fideszes funkcionáriust „ledíszzsidózott”. Felháborodást váltott ki a szocialisták kampányában az a miniszterelnöki jelszó, miszerint „Van egy ország, van egy ember, van egy program”. Nem csak az ellenzéki politikusok észrevételezték, hogy képtelenség nem észrevenni a hasonlóságot a nemzeti szocialista jelszóval: „Egy nép, egy ország, egy vezér”. A szerző ezt azzal „ellenpontozza”, hogy Szigeti Pétert az ellenzék „lebolsevikozta”, anélkül hogy megemlítené a megjegyzés okát. Majd előkerül, hogy Orbán használta az élettér fogalmát – nincs előtte a gazdasági kitétel -, valamint többször is beszélt „díszcigányokról”, itt is elmarad a szövegkörnyezet bemutatása.

Orbán profitálhat abból, hogy Európa egykori mintaállama régebb óta gyengélkedik. A munkanélküliség 7,8 százalékra emelkedett. Számos vállalkozás, amely a 90-es évek elején Magyarországra települt, azóta tovább ment még keletebbre. Magyarországnak, mely 2010-es euró bevezetést tervez, hatalmas költségvetési hiánnyal kell megküzdenie. A GDP 6,1 százalékát kitevő tavalyi hiány éppen duplája a maastrichti feltételekben engedélyezettnek. „Rosszabbul élünk, mint négy éve”, áll egy komor Fidesz plakáton.

A szerző végül megjegyzi: valószínű, hogy az SZDSZ-re is a parlamenten kívül maradás szomorú sorsa vár, így Gyurcsánynak egyedül kellene abszolút többséget elérnie. S ha szerencséje van, akkor a még mindig áradó Duna siethet segítségére, miként 2002-ben az Elba árvize mentette meg Schrödert.

Tagesschau (tagesschau.de)

Fej-fej melletti versenyfutást várnak címmel küldte a magyarországi választásokról bécsi keltezésű előzetesét a német televízió közszolgálati csatornájának Eberhard Nembach. „Mert hülye azért nem vagyok” áll a röplapon, ami úgy néz ki, mintha egy nagy kereskedő cégé lenne – de a nyilak felfelé mutatnak: élelmiszer, áram, benzin, minden drágább lett. A cédulát a magyar ellenzék osztogatja. A konzervatív Fidesz ezzel azt kívánja üzenni a polgároknak, hogy a szocialisták alatt minden rosszabb lett. A munkanélküliség nő, a nyugdíjasok elszegényednek, az egyszerű magyar nem tudná megfizetni a fogorvosi ellátást ha a kormány tervezett egészségügyi reformja bekövetkezne.

Ebben a hangvételben érvelt Orbán Viktor is a televíziós vitában, amikor a társadalom veszteseit kívánta megszólítani. „Sokan honfitársaink közül képtelenek a siker felé vezető első lépést megtenni. Nekik segítségre van szükségük. Az államot a szolidaritás elvére kell felépíteni. Mi olyan államot szeretnénk, amely hozzánk nem arrogánsan viszonyul, mindig a polgárai oldalán áll és tiszteli az emberi méltóságot.” Orbán magasabb nyugdíjakat ígér és patrióta gazdaságpolitikát. A kormányzó poszt-kommunistákról, mint korrupt társaságról beszél, akik eladják az országot a külföldi cégeknek.

A jelenlegi miniszterelnököt azok a vádak, miszerint ifjú kommunistaként a privatizációnál „megszedte” magát, nem igazán érdeklik. A fiatalosnak ható Gyurcsány vidámnak, békülékenynek és tettre késznek mutatja magát – így nyilatkozott az ARD délkelet-európai stúdiójának adott interjújában: „Még nagyobb lendületet szeretnénk adni a magyar gazdaságnak”. A kormányfőjelölt új autópálya és vasútszakaszokkal kíván gazdasági egyensúlyt teremteni, hiszen a virágzó nyugat és a dübörgő Budapest elválik a szegény keleti területektől.” A szociális rendszereket is meg kívánja reformálni. Gyurcsány szerint még sok a teendő.

Comments are closed.