Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 9.

Az izraeli kormány biztonsági kabinetje arra tett ajánlást a kormánynak, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, ami a Mahmúd Abbász elnökkel való tárgyalást is kizárja – közölte vasárnap Aszaf Sariv kormányszóvivő.

A teljes kormány jövő vasárnapi ülésén tűzi napirendre a kérdést, és tekinti át a döntéssel járó intézkedéseket. A Hamász-többségű parlament februári beiktatása után Izrael már megszakította a Palesztin Hatósághoz fűződő kapcsolatai túlnyomó részét, és leállította a palesztinok számára beszedett 55 millió dolláros havi adóbevételek átutalását is, érzékeny csapást mérve a pénzszűkében lévő palesztin kormányra.

Omar Abder-Rázik palesztin pénzügyminiszter éppen most, vasárnapi újságokban megjelent nyilatkozatában ismerte el, hogy a pénzügyi válság súlyosabb, mint korábban gondolta, és nem tudja megmondani, mikor lesz képes kifizetni a 140 ezer közalkalmazottat, akiknek bérétől a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő 3,9 milliós palesztin lakosság egyharmadának megélhetése függ.

Az izraeli kormánytagok jövő heti szavazása jelképesen ráüti a pecsétet mindazokra a korlátozó intézkedésekre, amelyeket Izrael a Hamász januári parlamenti választása után bevezetett.

Az intézkedések kiterjednek majd minden olyan külföldi diplomata bojkottjára, akik találkoznak a Hamász tisztségviselőivel, és magukban foglalják az összes kapcsolat megszakítását a Palesztin Hatósággal, amely „ellenséges entitás” – mondta Sariv.

A miniszterelnöki hivatal honlapján közzétett javaslatok leszögezik, hogy „a Palesztin Hatóság egyetlen hatóság, amelynek nincs két feje”. Sariv hozzátette, hogy Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök mindezek után is tárgyalhat még Abbásszal, de „a Hamász megkerülése” – figyelmen kívül hagyása – fel sem merülhet. Béketárgyalások mindaddig nem lesznek – Abbász elnökkel sem -, amíg a Hamász nem ismeri el Izraelt, nem fogadja el a korábban kötött békeegyezményeket és nem mond le az erőszakról – szögezte le az izraeli kormányszóvivő.

Olmert hasonló értelemben nyilatkozott a The Washington Post című napilapnak, mondván: nem fog béketárgyalást folytatni Abbásszal mindaddig, amíg a Hamász nem teljesíti Izrael követeléseit, amelyeket az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség is támogat. A Hamász mostanáig visszautasította ezeket a feltételeket.

(MTI)

Comments are closed.