Forrás: NOL

NOL * Ny. G * 2006. április 9.

A szervezők szerint hárommillió, a rendőrség szerint 74 ezer résztvevője volt az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) által szervezett szombati tüntetéseknek országszerte. A valóság inkább az utóbi adathoz eshet közelebb: a kommunális adók emelése elleni tiltakozáson Moszkvában tízezren vettek részt, háromezer rendőr ellenőrzése mellett.

– Németország letette a fegyvert! – hirdeti egy férfi rikkancs módjára a hatvan éves hírt, a korhű Pravda reprintjét tíz rubelért kínálva. A Puskin téren összegyűlt tömeget azonban nem hozza lázba a hír, ugyanúgy nem reagálnak rá, mint a rendőrségi hangszóróra, amelyen keresztül a téren engedély nélkül tiltakozókat az engedélyezett helyszín felé terelnék. (A városvezetés csak a parlament tövében rendezett tüntetéshez járult hozzá, a Puskint tértől való felvonulásra nem.) A tér körül rendőrkordon, detektoros kapuk, rohamrendőrök sokszorozzák meg a vörös zászlókat lengető tömeget. A rohamsisakos készültség furcsán hat a zömében nyugdíjas tiltakozókkal szemben.

– Miért azt írta, hogy az utcára? Az emelések egyenesen a sírba visznek minket! – méltatlankodik egyháborús veterán férfi egy transzparens láttán. A táblatartó bólint, legközelebb azt írja. A téren szovjet és a Nacionál-bolsevik Párt (NBP) náci színvilágra hajazó zászlaja leng. Az ideológiailag zavaros szerveződés fiataljai adják az egyetlen színfoltot az unalmas rendezvényen. A kommunális adóktól távoleső szólamokat skandálva lengetik a karjukat – kezüket ökölbe szorítva, nehogy náci karlendítés legyen belőle, bár antiszemita jelszavak éppúgy beleférnek a repertoárba, mint a „Le a fasizmussal”.

– A zsidók kényszerítik a fiatalokat arra, hogy katonának álljanak – sipítja egy asszony. A kellemetlen hangfrekvencián azt is megtudhatjuk, hogy az egész orosz kormány zsidó, élén a főzsidó izraeli ügynökkel, Vlagyimir Putyinnal. Ezzel összhangban az NBP fiataljai a Kremlt az oroszoknak visszakövetelve vonulnak el az etióp felmenőkkel is büszkélkedő Puskin szobrától a Duma felé. Az rendőrség az útvonalat elszeparálta a külvilágtól, bár a háborús dalokat éneklő nyugdíjasok nemigen akartak másfelé menni. A Duma és a Bolsoj színház közelében álló téren már állt a szónokok teherautója.

Gennagyij Zjuganov újságírók előtt ellmondta: egy átlagos, hatezer rubeles fizetés (1 rubel=8 forint) felét, egy nyugdíj kétharmadát viszik el egy kétszobás lakás költségei. Ugyanezt megismételte a Marx szobra előtt álló teherautón, ám igazi sikert azzal aratott, hogy üdvözletét küldte a Belarusz elnöknek. Alekszandr Lukasenko 82 százalékos március végigyőzelmét az EU és az Egyesült Államok sem ismerte el, ám Zjuganov szerint szégyent vallottak a kemény és szeretett Lukasenkót megbuktatni vágyó „úgynevezett demokratikus” nyugati szervezetek.

– Ez a kis ország állítja elő a világ minden tizedik traktorját! Tapsoljuk meg Belaruszt! – A másik össznépi „hurrát” Szlobodan Milosevics megemlítésével szerezte Zjuganov. A „Hágában meggyilkolt jugoszláv elnök” ellenállt az összeesküvőknek, amíg tudott. A pártfőtitkár végül az orosz-belarusz-jugoszláv nemzetek szövetségének fontosságát hangsúlyozta.

A lassan kihűlő hangulatot ismét az NBP forrosította fel, amikor a szervezet egyik felszólalója elismerte: hónapok óta nem fizet kommunális adót. – Ha ki akarnak tenni a lakásomból, ugye nem hagyjátok? Együtt erősek vagyunk, ne fizessetek ti se! – kiáltotta, amit a tüntetők tapssal honoráltak. A KPRF egyik parlamenti képviselője ezután az Egységes Oroszország állampártja által uralt törvényhozás felszámolását követelte, az Avangárd Kommunista Fiatalok tagja pedig a francia tüntetések példájának követése mellett érvelt.

Eközben Marx tövében egy rendőr a tömegben lengetett transzparensek lózungjait és a szervezetek nevét körmölte kis piros noteszbe, noha a szervezők kiléte nem volt titok. Értelmes gondolat nem hangzott el a díjak csökkentésére vonatkozóan, a felszólalók a „legyen minden ingyen” és a „fizessen az állam” szintjén maradtak. Az akció így, bár az emelések jelentős elégedetlenséget szültek a társadalom nagy rétegeiben, valószínűleg így ugyanolyan hatástalanok marad, mint a tavalyi tiltakozássorozat, amikor a tüntetők a számos szociális kedvezményt pénzjuttatásra változtató törvény ellen vonultak utcára, érdemi eredmény nélkül.

– Én internacionalista vagyok, emlékszem, milyen jó volt, amikor a gyerekekkel Ukrajnában az egész Szovjetunióból összegyűlt iskolásokkal találkoztunk – nosztalgiázott egy nyugadíjas iskolaigazgató, miközben a tömeg lassan elhagyta a detektoros kapuktól gyorsan megtisztított teret. Valamivel tovább tartott, amíg ötven teherautón a rendfenntartók is elvonultak. A hosszú nevű nőszövetség mosolygós elnöke, egykori némettanár azért megjegyzi: a mostani vezetés bizony zsidó, és hát Putyinról is vannak pletykák. Persze ismer rendes zsidókat is, és hát internacionalistaként, ugye, az ember a fontos.

Comments are closed.