Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 8.

Zavaró a Radio Maryja

A kormányzó Jog és Igazságosság párthoz (PiS) tartozó Marek Jurek, a lengyel parlament elnöke bírálta pénteken a toruni Radio Maryját, amiért a nacionalista katolikus rádióadó egyik publicistája „a holokausztból üzletet csináló cégnek” nevezte a Zsidó Világkongresszust, amely „zsarolja Lengyelországot”. Jurek a rádió igazgatóját, Tadeusz Rydzyket arra figyelmeztette, hogy a hangvétel nem illik egy katolikus rádióhoz. A szejm elnökének szavai elütnek a PiS vezetőinek korábbi, a rádió kisiklásait mentegető nyilatkozataitól. A Vatikán is szót emelt a Radio Maryja miatt, amiért az adó állást foglal a nacionalista katolikus pártok mellett. Az intés nyomán Tadeusz Goclowski gdanski érsek is azt mondta: a Radio Maryjának nem lenne szabad politizálnia. (MTI)

Iránban a NAÜ szakértői

Iránba érkezett pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek egy csoportja, hogy ellenőrzést hajtson végre az iszfaháni uránátalakítóban és a natanzi nukleáris központban, ahol iráni szakemberek urándúsítási kísérleteket végeznek. Hamid Reza Aszafi iráni külügyi szóvivő szerint a NAÜ előre bejelentette Teheránnak ellenőrzési szándékát. – Váratlan ellenőrzésről szó sem lehet, Teherán már nem tartja magát az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amely lehetővé teszi a meglepetésszerű szemléket – tette hozzá. Az ENSZ BT a múlt héten felszólította Teheránt, hogy szüntesse be az urándúsítást. Az iráni vezetők kitartanak amellett, hogy az atomsorompó-szerződés nem tiltja az urándúsítást egyetlen országnak sem. Irán állítólag háromezer centrifugát szerelt be a natanzi urándúsító üzemébe. (MTI)

Magyar bíró Hágában

A holland királyvárosban pénteken letette esküjét Prandler Árpád, aki mostantól a hágai Nemzetközi Törvényszék eseti (ad litem) bírája. Az ismert nemzetközi jogász – korábban a magyar kormány képviselője a bős-nagymarosi vízlépcső szintén Hágában lefolytatott tárgyalásain – négy évre kapta mandátumát. A tizenhat fős állandó bírói testület mellett kilenc eseti bíró dolgozik a volt Jugoszlávia ügyében illetékes ENSZ-törvényszékén. (Brüszszeli tudósítónktól)

Comments are closed.