Forrás: NOL

NOL * Szőcs László * 2006. április 7.

Lehetőség, korántsem bizonyosság – brüsszeli kiszivárogtatások szerint elképzelhető, hogy a Palesztin Hatóságnak folyósított uniós pénzek ideiglenes felfüggesztéséről döntenek az EU-külügyminiszterek.

A várakozások szerint legalábbis az Európai Bizottság ezt a javaslatot terjeszti majd elő, de éles vitára lehet számítani a luxemburgi ülésen.

Az EU-tanács már korábban feltételekhez kötötte a Palesztin Hatóság további anyagi támogatását, miután a Hamasz megnyerte az ottani választásokat. De a pénzek folyósítását egyelőre nem függesztették fel, csak megfogalmazták elvárásukat, hogy az EU-ban (is) terrorszervezetként elkönyvelt Hamasz ismerje el Izraelt, hagyjon fel a terrorizmussal, és békés eszközökkel törekedjen a közel-keleti békére. Évi félmilliárd euróval a huszonötök a palesztinok legnagyobb segélyezői – igaz, ennek mintegy felét a tagállamok kétoldalú alapon adják.

Az európai közvélemény egy része a Hamasz hatalomra jutása óta csak úgy fogadná el a palesztinok pénzelését, ha az összegeket segélyszervezeteken keresztül, konkrét projektekre (pl. iskolaépítés, ivóvíz biztosítása, stb.) biztosítanák. A lapok véleményrovataiban rendre olvasni, hogy európai adófizetők EP-képviselőjükhöz fordultak, azt kérdezve: mit tesz a folyósítások leállításáért?

Miközben a magyar diplomácia középutas állásponton van, a magyar parlamenti pártok véleménye nem vág egybe. Mint a Szombat című havilap márciusi interjúiból kiderül, a négy párt ugyan egyaránt elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU támogassa a terrort, de egyértelműen csak az MDF mondja ki, hogy már most sem szabadna a Palesztin Hatóságot finanszírozni. A Fidesz és az MSZP akkor tartja szükségesnek a segítség megvonását, ha a Hamasz nem változik meg, s nem teljesíti az előírt feltételeket. Az SZDSZ pedig – tévesen – azt hiszi, hogy a „mérvadó uniós álláspont” szerint az EU már felfüggesztette a folyósítást.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Comments are closed.