Forrás: Népszava

Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök kijelentette, hogy a kormánynak nincs kifogása az ellen, hogy Abbász elnök tárgyalásokat folytasson Izraellel. A tárgyalások eredményeinek jóváhagyását pedig népszavazásra bocsáthatják. Ugyanakkor Mahmúd Zahar, a keményvonalasként számon tartott külügyminiszter az „El Arabija” TV-állomásnak ismét kifejtette, hogy a Hamász nem ismeri el Izraelt.

Zahar egy interjújában mindazonáltal azt mondta, hogy a Hamász által alakított kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről. Ugyanakkor figyelmeztetett: Izraelnek és a nemzetközi tárgyalópartnereknek „nyújtaniuk kell valamit” cserébe az elismerésért.

Simon Peresz, aki a megalakítandó izraeli kormány miniszterelnök-helyettesi posztjára pályázik, „diktátumnak” nevezte Zahar feltételeit, és az új palesztin külügyminisztert „kettős nyelvezet” használatával vádolta. „Először azt mondta, hogy Izraelnek el kell fogadnia a Hamász összes feltételét, csak utána készek népszavazásra bocsátani a kérdést” – mondta.

A Hamász gázai vezetősége közölte, hogy az új palesztin kormány miniszterei nem tagjai többé az iszlamista mozgalomnak. A hivatalos indokolás szerint távozásuk célja, hogy „friss erők végezhessék el feladatukat a mozgalomban” – a valóságban azonban a Hamász így akarja kikerülni a palesztin kormány a nemzetközi közösség általi bojkottját.

Az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió ugyanis befagyasztotta kapcsolatait a Palesztin Hatósággal (de nem Mahmúd Abbász elnökkel), azzal érvelve, hogy a Hamász nem fogadta el a nemzetközi tényezők követeléseit – hogy ismerje el Izraelt, hagyjon fel a fegyveres harccal és tartsa tiszteletben a Palesztin Hatóság által korábban aláírt megállapodásokat – ezért a Hamász-vezette kormánnyal nem tartható fenn semmiféle kapcsolat. A palesztin kormány ezt akarja most azzal kivédeni, hogy miniszterei nem is Hamasz-tagok.

A Hamasz vezetői egyiptomi közvetítők révén „csendet csendért” megegyezést ajánlottak fel Izraelnek: a szervezet hajlandó határozatlan ideig szüneteltetni terrorakcióit, sőt más szervezetek akcióit is megakadályozni, ha Izrael kötelezi magát, hogy nem hajt végre támadásokat a megszállt területeken működő palesztin szervezetek ellen.

A tűzszüneti igéretek ellenére egyelőre folytatódnak a rakétakilövések Gázából izraeli területre. Egy rakéta Zikim kibucban egy matracokat gyártó üzembe ütött be és tüzet okozott. A palesztin szélsőségesek naponta átlagban 3-5 rakétát lőnek ki, amit az izraeli hadsereg átlagban 300 ágyúlövedékkel torol meg. Ezeket többnyire lakatlan területek felé lövik ki, így aránylag kevés az emberáldozat. A múlt héten a gázai futball-stadion gyepét „túrták fel” a lövedékek.

Izraelben a Likud párt választási kudarca nyomán kitört a belháború. Szilvan Salom volt külügyminiszter és két másik volt miniszter Benjamin Netanjahu pártelnökre, volt kormányfőre, hárította a felelősséget a vereségért és mielőbbi új vezetőválasztást követelt. Netanjahu szóvivője „áskálódónak” nevezte Salomot.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!!!

Az unió nem tréfál – és nem is fizet

Az Európai Unió ideiglenesen leállította a segélyek kifizetését a Hamász radikális mozgalom irányítása alatt álló palesztin kormánynak, mert az nem hajlandó elítélni az erőszakot és elismerni Izrael államot. Musír al-Maszri, a radikális mozgalom parlamenti frakciójának vezetője szerint a lépés a palesztin népet sújtó kollektív büntetéssel ér fel. Az EU-bizottság évente mintegy 250 millió euró segélyt folyósít a palesztinoknak, s az egyes tagállamok is adnak segélyeket további mintegy 250 millió euró értékben.

Képalá:

Velünk kérem lehet tárgyalni! – mondja Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök Fotó: Reuters

Comments are closed.