Forrás: Index

MTI

Német történészek kutatásaik során részletesen feltárták, hogy a nácik a brit közigazgatás alatt álló Palesztinába menekült mintegy félmillió zsidó kiirtását tervezték.

A Klaus-Michael Mallmann vezette történészcsoport a Németek, zsidók, népirtás című, minap megjelent könyvben tette közzé a kutatási eredményeket, amelyek szerint Erwin Rommel Afrika-hadtestének veresége hiúsította meg a terveket.

Elhunyt az Auschwitz Jegyzőkönyv szerzője

Rudolf Vrba a március 27-én halt meg 81 éves korában a kanadai Vancouverben. A szlovákiai Topolcsányban 1924-ben született Vrba a háború után neves kutató orvos lett, de a leghíresebb munkája teljesen más jellegű: gázkamrákkal és krematóriumokkal illusztrált, figyelemreméltó részletességgel megírt beszámoló. Vrba egy társával, Alfred Wetzlerrel szökött meg 1944. április 7-én. (Wetzler 1988-ban halt meg.) Jelentésük két másik szökevény, valamint egy lengyel őrnagy értesüléseivel kiegészítve jelent meg. Az Auschwitz Jegyzőkönyvet a nürnbergi perben bizonyítékként használták fel a náci vezetők ellen.

Az Afrika-hadtest kötelékébe rendelték ugyanis 1942 nyarától azt az Athénban állomásozó kommandót, amely a tervek végrehajtásáért felelt volna. A minta a Kelet-Európában már bevetett operatív csoportok működése lett volna.

Ezek az operatív csoportok a Szovjetunió megszállt területein és másutt Kelet-Európában már zsidók százezreit lőtték agyon vagy gázosították el erre a célra átalakított járművekben, „mozgó gázkamrákban”.

A nácik megnyerték maguknak a jeruzsálemi főmuftit

A közel-keleti kommandó parancsnokává Walter Rauff ezredest nevezték ki, aki korábban a Szovjetunió megszállt területein és Szerbiában a „mozgó gázkamrák” kifejlesztéséért és működtetéséért felelt.

A nácivadász Simon Wiesenthal Walter Rauff fényképével 1973-ban

A németek arab kollaboránsokat igyekeztek megnyerni tervük végrehajtásához, legfontosabb emberük Mohammed Amin el-Huszeini jeruzsálemi főmufti volt, aki a britek elleni harcban a tengelyhatalmak oldalára állt, és Berlinbe menekült. Huszeini többször találkozott a zsidók megsemmisítésének főszervezőjével, Adolf Eichmann-nal. Az 1974-ben elhunyt Huszeini a kutatások szerint a néhai Jasszer Arafat palesztin vezető rokona volt.

A kommandó 1942 júliusa óta várakozott a görög fővárosban bevetésre, de a britek Montgomery tábornok vezetésével 1942 őszén el-Alameinnél vereséget mértek Rommel csapataira, ami a sztálingrádi csatával együtt stratégiai fordulatot eredményezett a második világháború menetében.

Comments are closed.