Forrás: Híradó

A Simon Wiesenthal Központ a Polgár Lajos kiadatása ügyében zajló eljáráshoz kér segítséget

Olyan holokauszt-túlélőket keres Magyarországon a Simon Wiesenthal Központ, akik igazolni tudják, hogy a népirtással gyanúsított, jelenleg Melbourne-ben élő Polgár Lajos vezetése alatt is kínzásokat alkalmaztak a nyilasok főhadiszállásán.

A központ jeruzsálemi irodájának vezetője Budapesten kijelentette, hogy sem ő, sem pedig a magyar ügyészség nem kételkedik abban, hogy Polgár Lajos, a Nyilaskeresztes Párt egykori magas rangú tagja volt a vezetője a nyilas főhadiszállásnak, azaz az Andrássy úti Hűség Házának 1944 október közepétől egészen karácsonyig, vagy akár tovább is. Mint mondta, használható és megalapozott bizonyítékaik vannak arról, hogy mik történtek a Hűség Házában, de ezek az adatok már 1945 januárjának első feléből származnak. Nincsenek pontos információik, hogy mikor távozott Polgár Lajos Budapestről, ezért kétséget kizáróan azt sem tudják bizonyítani, hogy az ő vezetésének időszakában kínzások történtek a Hűség Házában – közölte.

Efraim Zuroff arról is beszámolt, hogy csütörtökön találkozott Szoboszlay Richárd ügyészhelyettessel, valamint azokkal, akik az ügyészségnél Polgár Lajos ügyén dolgoznak. Ők azt kérték a Simon Wiesenthal Központtól, hogy segítsenek találni olyan holokauszt-túlélőket, akik tudnák igazolni, hogy a Hűség Házában tényleg megkínozták a fogvatartottakat – jelezte. Az irodavezető hozzátette: fel fogják keresni a budapesti zsidó hitközség illetékeseit ebben ez ügyben, s biztos abban, hogy fognak találni ilyen embereket. Mint mondta, az ügyészség illetékesei azt közölték vele, hogy a kiadatási kérelemhez az is elég, ha valaki arról tanúskodik, hogy Polgár Lajos vezetése ideje alatt kínzások folytak a Hűség Házában.

Zentai kiadatása elhúzódik

Az ugyancsak Ausztráliában élő, szintén háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ügyéről szólva az irodavezető elmondta, hogy jelenleg is tart az a jogi procedúra, amely az ausztrál igazságügyi miniszter által aláírt kiadatási határozattal kapcsolatos fellebbezés kapcsán indult.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Zentai Károly ügyében bizonyítékokkal álltak elő, akkor Zentai azt mondta: készen áll Magyarországra utazni és tisztázni a nevét. Hozzátette: reményeik szerint a következő hetekben megtörténik az újabb kihallgatás, és meghozzák a döntést Zentai Károly kiadatása ügyében.

Arról is számot adott, hogy összesen 13 magyarországi gyanúsítottjuk van, majd hozzátette: jelen pillanatban is nyomozás folyik egy olyan, jelenleg Skóciában élő férfi ügyében, aki a magyar csendőrség tagja volt.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.