Forrás: Híradó

Joaquín Navarro-Valls, a Vatikán szóvivője egy közleményben megerősítette a meghívását tényét, de nem részletezte a pápa válaszát

Izraelbe látogathat jövő év elején XVI. Benedek pápa – jelentette be csütörtökön a Vatikánban Simon Peresz izraeli politikus, miután kihallgatáson járt a katolikus egyházfőnél.

Peresz szerint Benedek „jelezte, hogy talán a jövő év első felében sort keríthet” egy szentföldi látogatásra. Joaquín Navarro-Valls, a Vatikán szóvivője egy közleményben megerősítette a meghívását tényét, de nem részletezte a pápa válaszát.

A Vatikán szokás szerint akkor minősít hivatalossá egy ilyen utat, ha már formális meghívást kapott az adott ország vallási hatóságaitól. Legutóbb II. János Pál járt Izraelben 2000-ben. Az első pápa, aki odalátogatott, VI. Pál volt 1964-ben. A jelenlegi egyházfőt Ariel Saron miniszterelnök már tavaly júliusban meghívta, s ezt a meghívást megismételte Móse Kacav izraeli államfő is, amikor tavaly két főrabbi társaságában a Vatikánban járt.

Az izraeli hadsereg rádiója szerint Peresz azért utazott Rómába, hogy félhivatalosan megkérje a pápát, bojkottálja a palesztin kormányra került Hamász radikális mozgalmat. A Nobel-békedíjas izraeli politikus találkozott Angelo Sodano bíborossal, az egyházi állam miniszterelnöki tisztét betöltő államtitkárral is.

A vatikáni közlemény szerint a találkozók „alkalmat adtak a véleménycserére a szentföldi béke gondjairól, tekintettel az ENSZ határozataira és a már megkötött szerződésekre”, s egyhangúlag kinyilvánították, hogy „elítélik a terrorizmus minden formáját, bármi ürüggyel is akarják igazolni”.

Peresz szerint XVI. Benedek „rendkívül jól” eligazodik a közel-keleti helyzeten, és nagyon nyugtalan miatta. A 40 perces pápai kihallgatáson szó volt az Izrael és a Vatikán kapcsolatait szabályozó 1993-as egyezményről és egy 1997-es másikról, amely az izraeli hatóságok és az országban élő keresztények viszonyáról rendelkezik. A Vatikán mindeddig Izrael értésére adta, hogy a pápa nem válaszol pozitívan a meghívásokra, amíg be nem fejeződnek a tárgyalások e két megállapodás gyakorlati alkalmazásáról. Peresz jelezte, hogy magasabb szintre emelik, és a lehető leggyorsabb lezárják e tárgyalásokat.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.