Forrás: MA

Olyan holokauszt-túlélőket keres Magyarországon a Simon Wiesenthal Központ, akik igazolni tudják, hogy a népirtással gyanúsított, jelenleg Melbourne-ben élő Polgár Lajos vezetése alatt is kínzásokat alkalmaztak a nyilasok főhadiszállásán

2006.04.06 16:53 MTI

Efraim Zuroff kijelentette, hogy sem ő, sem pedig a magyar ügyészség nem kételkedik abban, hogy Polgár Lajos, a Nyilaskeresztes Párt egykori magas rangú tagja volt a vezetője a nyilas főhadiszállásnak, azaz az Andrássy úti Hűség Házának 1944 október közepétől egészen karácsonyig, vagy akár tovább is. Mint mondta, használható és megalapozott bizonyítékaik vannak arról, hogy mik történtek a Hűség Házában, de ezek az adatok már 1945 januárjának első feléből származnak.

Nincsenek pontos információik, hogy mikor távozott Polgár Lajos Budapestről, ezért kétséget kizáróan azt sem tudják bizonyítani, hogy az ő vezetésének időszakában kínzások történtek a Hűség Házában – közölte. Efraim Zuroff arról is beszámolt, hogy csütörtökön találkozott Szoboszlay Richárd ügyészhelyettessel, valamint azokkal, akik az ügyészségnél Polgár Lajos ügyén dolgoznak. Ők azt kérték a Simon Wiesenthal Központtól, hogy segítsenek találni olyan holokauszt-túlélőket, akik tudnák igazolni, hogy a Hűség Házában tényleg megkínozták a fogvatartottakat – jelezte.

Az irodavezető hozzátette: fel fogják keresni a budapesti zsidó hitközség illetékeseit ebben ez ügyben, s biztos abban, hogy fognak találni ilyen embereket. Mint mondta, az ügyészség illetékesei azt közölték vele, hogy a kiadatási kérelemhez az is elég, ha valaki arról tanúskodik, hogy Polgár Lajos vezetése ideje alatt kínzások folytak a Hűség Házában..

Felidézte, hogy az Ausztráliában élő 82 éves Susanne Novich holokauszt-túlélő arról számolt be, hogy 1945 januárjának első felében hogyan erőszakoltak, kínoztak és öltek meg zsidókat a nyilasok a Hűség Háza pincéjében. Elbeszélte, hogy anyját is megerőszakolták, őt pedig megverték, mielőtt télvíz idején, más zsidókkal együtt meztelenül a Duna-partra hajtották volna őket. Susanne Novich-ot februárban Melbourne-ben Efraim Zuroff már bemutatta az újságíróknak.

Csütörtök este a budapesti Holocaust Emlékközpontban levetítik azt az 1993-ban készült felvételt, amelyben Susanne Novich holokauszt-túlélő saját maga bizonyítja, hogy megkínozták őket az Andrássy út 60. szám alatti Hűség Házában.

Az ugyancsak Ausztráliában élő, szintén háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ügyéről szólva az irodavezető elmondta, hogy jelenleg is tart az a jogi procedúra, amely az ausztrál igazságügyi miniszter által aláírt kiadatási határozattal kapcsolatos fellebbezés kapcsán indult. Emlékeztetett arra, hogy amikor Zentai Károly ügyében bizonyítékokkal álltak elő, akkor Zentai azt mondta: készen áll Magyarországra utazni és tisztázni a nevét. Hozzátette: reményeik szerint a következő hetekben megtörténik az újabb kihallgatás, és meghozzák a döntést Zentai Károly kiadatása ügyében.

Arról is számot adott, hogy összesen 13 magyarországi gyanúsítottjuk van, majd hozzátette: jelen pillanatban is nyomozás folyik egy olyan, jelenleg Skóciában élő férfi ügyében, aki a magyar csendőrség tagja volt.

Comments are closed.