Forrás: Híradó

A koalíció már körvonalazódik

Ehud Olmert ügyvezető kormányfőt bízza meg kormányalakítással Móse Kacav izraeli államfő.

Az elnök ma fogadja a megbízott kormányfőt. A kinevezéshez várhatóan április 14-én tartósan munkaképtelennek nyilvánítják a január eleje óta kómában fekvő Ariel Saront. A volt izraeli kormányfőn tegnap újabb koponyaműtétet hajtottak végre.

Az izraeli elnök már napokkal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy nincs más jelöltje a kormányfői posztra, mint Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök. Az ő pártja nyerte ugyanis a március végi választásokat Izraelben. A még Ariel Saron által alapított Kadima 29 helyet szerzett a 120 tagú kneszetben. Olmert máris bejelentette, hogy a lehető legszélesebb kormánykoalíciót próbálja majd létrehozni. Ezért minden párttal hajlandó tárgyalni, amely elfogadja a leendő kormány legfontosabb törekvéseit: a nagyobb szociális igazságosság megvalósítását és a békefolyamat folytatás át.

A leendő miniszterelnök már korábban jelezte, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások hiányában akár egyoldalúan is meghúzná a határvonalat Izrael és a palesztin területek között. A koalíció ennek fényében már körvonalazódik. A Kadima párt fő koalíciós partnere az Amir Perec vezette Izraeli Munkapárt lesz. A két pártnak azonban még együtt sincs többsége a kneszetben, ezért kisebb pártokat is igyekeznek bevonni a kormányzásba. Így például a radikális jobboldali „Izrael az Otthonu nk” nevű pártot, amely elsősorban az Oroszországból bevándoroltakat képviseli. Az új miniszterelnöknek legfeljebb 42 nap áll rendelkezésére, hogy kormányát összeállítsa.

Híradó

Comments are closed.