Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 6.

Az Egyesült Államok egyelőre nem akar az Emberi Jogi Tanács tagja lenni, először inkább kivár, hogy felmérje, hogyan válik be az ENSZ állandó szerve, amely a hitelét vesztett Emberi Jogi Bizottságot fogja felváltani – közölte csütörtökön egy amerikai tisztségviselő Washingtonban.

„Kivárunk és majd meglátjuk” – mondta az illető. Jelezte, hogy a külügyminisztérium hivatalos bejelentésére majd csak később került sor.

Az ENSZ-közgyűlés ülésén a múlt hónapban csak az Egyesült Államok, Izrael, a Marshall-szigetek és Palau szigetállam szavazott az új testület megalakítása ellen. Az amerikai diplomácia indoklása szerint nincs elégséges biztosíték arra, hogy az emberi jogokkal visszaélő államok ne kerüljenek be a tanácsba.

Az 53 tagú, 1946-ban létrehozott elődszervezet, az Emberi Jogi Bizottság hiteltelenné vált, mivel olyan államokat (például Kuba, Kína, Szaúd-Arábia) is beválasztott a tagjai közé, ahol lábbal tiporják az emberi jogokat.

A 47 tagú Emberi Jogi Tanács a tervek szerint június 19-én tarja első ülését Genfben. Eddig mintegy 70 ország – köztük Magyarország – pályázott a testület tagságára.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerdán Washingtonban tanácskozott a külügyminisztériumban, korábban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok együttműködik más tagországokkal annak érdekében, hogy „a tanács a lehető legerősebb és leghatékonyabb legyen”.

(MTI)

Comments are closed.