Forrás: Magyar Rádió

Izraelben gőzerővel folynak a koalíciós tárgyalások, miután a győztes Kadima és a második legnépszerűbb Munkapárt bejelentette, hogy koalícióra lép.

A hírek szerint a Munkapárt megkapja az igen fontos honvédelmi és az oktatásügyi tárcát, és Perec pártvezér maga veszi kézbe az ország védelmét. Perec soha nem volt tábornok, és nem számít Izraelben biztonsági szakembernek. Saul Mofaz eddigi miniszter emberei idézték is Mofazt, aki állítólag azt mondta, hogy felelőtlenség Perecet megbízni a feladattal. Mofaz, akinek Olmert eredetileg már oda ígérte a bársonyszéket, telefonon szabadkozni kényszerült. Gyorsan cáfolta bizalmasait és bejelentette, hogy biztos benne, hogy a Munkapárt vezetője meg tudja oldani a felmerülő bajokat.

A két pártnak együtt már közel 50 mandátuma van, de a többségi koalícióhoz legalább 61-et kell összeszedni. Egyelőre nyitott a kérdés, hogy a nyugdíjasok pártjának és a liberális baloldali Merecnek a bevonásával kiskoalícióra, vagy a vallásos pártokkal és Avigdol Lieberman jobboldali tömörülésével egy nagyobbra készül-e Ehud Olmert, aki a napokban már áttette székhelyét Ariel Saron miniszterelnöki hivatalába.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.