Forrás: NOL

Népszabadság * Inotai Edit * 2006. április 6.

Madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat találtak egy szászországi csirketelepen. Ez az első eset Németországban, hogy háziszárnyasokat is elért a kór, ugyanakkor a hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban a H5N1-es vírus rendkívül fertőző, ázsiai változatáról van-e szó.

Ez azonban valószínűnek tűnik, miután Németországban az utóbbi hetekben talált madártetemekben szinte kizárólag az ázsiai vírust mutatták ki.

Az érintett szászországi pulyka- és csirkefarmon megkezdték az állatok leölését. A hírügynökségek szerint 16 ezer pulyka, csirke és liba esik majd áldozatul az elővigyázatossági intézkedéseknek. A pulykákkal szén-dioxiddal végeznek, a libák esetében Türingiából rendelt elektrosokk-berendezéseket használnak. Az állatvédők egyelőre nem tiltakoztak.

Amennyiben valóban az ázsiai kór fertőzte meg a szárnyasokat, Németország ellen kereskedelmi korlátozások várhatók – figyelmeztetnek az illetékesek. Az eddigi tapasztalatok alapján, ha valamely országban a háziszárnyasok között felütötte a fejét a kór, az szinte azonnali exportkorlátozásokat jelentett. A szász szárnyastelepről származó élelmiszereket már tegnap visszahívták és megsemmisítették.

A fogyasztóvédelem mindazonáltal óv a pániktól, a madárinfluenza a virológusok szerint nem terjed élelmiszereken keresztül. De azért fő a biztonság, tessék a csirkét vagy egyéb szárnyast jól átsütni, nehogy a belseje rózsaszínű maradjon – tanácsolják a német háziasszonyoknak.

l Újabb emberi, illetve állati madárinfluenzás megbetegedések váltak ismertté szerdán Ázsia több pontján. Kambodzsában a madárinfluenza végzett egy 12 éves fiúval. Újabb ember fertőződött meg Egyiptomban is. A betegséget egy 16 hónapos kislány kapta el. Közben Jordániában bejelentették, elővigyázatosságból 50 ezer háziszárnyast semmisítenek meg a Jordán folyó völgyében. A madárinfluenza vírusa, a múlt hónap végén jelent meg a szomszédos Ciszjordániában és Izraelben. Indiában 13 település környékén lokalizálták a járvány gócait. (MTI)

Comments are closed.