Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 5.

Újabb diplomáciai sikert ért el a Hamasz radikális szervezet: kínai meghívást kapott a Hamasz vezette új palesztin kormány külügyminisztere, Mahmud Zahar. A palesztin politikus jövő hónap végén esedékes pekingi útjáról azután számolt be, hogy Gázában tárgyalt Yang Weiguóval, a palesztin területeken Kínát képviselő diplomatával. Útján más, eddig meg nem nevezetett ázsiai országokat is felkeres a Hamasz szélsőségesei közé tartozó politikus.

A hírre idegesen reagált az izraeli külpolitika. Mark Regev, a külügyminisztérium szóvivője tegnap kijelentette: bárki, aki elismeri a Hamasz vezette palesztin kormányt anélkül, hogy a szervezet elismerné Izraelt, maga is hozzájárul a radikális eszmékhez. Zahar egyébként a Xinhua kínai hírügynökségnek elmondta: egy Izrael nélküli térképről álmodozik.

Az Egyesült Államok és Izrael szándéka szerint mind gazdaságilag, mind diplomáciailag elszigetelné a Hamaszt. Ezt a politikát eddig azonban sem Oroszország, sem Szaúd-Arábia nem követte. Hétfőn a Hamasz szóvivője közölte: két hónapja megbeszéléseket folytattak francia tisztségviselőkkel, és nemrég egy indiai diplomatával is találkoztak. Zahar már több arab országtól kapott meghívást, köztük Egyiptomtól, amelyet a jövő héten keres fel. Míg a Hamasz minden alkalmat kihasznál, hogy bebizonyítsa: nem lehet elszigetelni, amerikai és izraeli diplomaták amiatt aggódnak, hogy a márciusi orosz és a jövő hónapban esedékes kínai utak megerősítik a Hamasz jelenlegi álláspontját, és elmarad a radikális szervezet mérséklődése. A nemzetközi közösség korábban három feltételt támasztott a Hamasszal szemben: ismerje el a zsidó államot, hagyjon fel a terrorizmussal, és fogadja el a már érvényes palesztin-izraeli megállapodásokat.

A múlt héten Washington arra utasította az amerikai diplomatákat és vállalkozókat, hogy szüntessenek meg minden kapcsolatot a palesztin minisztériumokkal, akkor is, ha ott függetlenekkel vagy technokratákkal állnak viszonyban.

Comments are closed.