Forrás: Népszava

Izraelben közös kormány megalakításáról kezd tárgyalásokat a Kadima és a Munkapárt, amint Móse Kacav államfő megbízza Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnököt a kormányalakítással – ami legkésőbb vasárnap várható. Erről tegnap közös sajtóértekezleten számolt be Olmert és a Munkapárt elnöke, Amír Perec. „A Munkapárt lesz a Kadima első számú partnere a kormányban”, jelentette be Olmert. Miután a Kadima a saját kezében akarja tartani a pénzügyminisztériumot, Perec valószínűleg a kulcsfontosságú védelmi minisztériumot kapja meg. „Itt az ideje, hogy civil álljon a védelmi minisztérium élén”, mondta a Munkapárt főtitkára, Ejtan Kabel képviselő. „Ben-Gurion életében háromszor sem lőtt pisztolyból, mégis az ő biztonsági elképzelései valósulnak meg a mai napig”.

Olmert szerint „minden párt, amely elfogadja az előterjesztett program alapjait, csatlakozhat a kormányhoz”. A koalíció része lesz valószínűleg a Nyugdíjasok pártja, az ultraortodox Sasz és talán a baloldali Merec is. Olmert meghívása a volt miniszterelnök, Benjamin Netanjahu vezette Likudnak is szól – de nehezen képzelhető el, hogy a Likud csatlakozna a kormányhoz a Kadima politikai és a Munkapárt szociális programja alapján.

Olmert és Perec azután hívták össze a sajtóértekezletet, hogy hétfőn este titokban találkoztak és megállapodtak a kormányprogram elveiben és a miniszteri tárcák felosztásában. Találkozójuk annyira titkos volt, hogy amikor Olmert és Perec már a megegyezés részleteit beszélték meg, közvetlen segítőik még hevesen vitatkoztak és becsmérelték a másik párt vezetőjét. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.