Forrás: NOL

Iráni-amerikai tárgyalás Irakról, hadgyakorlat-körítéssel

Népszabadság * Dunai Péter * 2006. április 5.

Irán egyik új fegyvere: a szupermodern repülőhajó Kép: Reuters Tv Diplomáciai áttörés és erőfitogtatás – Irán körül forrnak az események. Bagdadban politikai szenzációval felérő, közvetlen iráni-amerikai tárgyalások kezdődnek, miközben Teherán demonstratív hadgyakorlatokat tart, amelyeken elsősorban a térségben állomásozó amerikai erők ellen kifejlesztett új fegyvereit reklámozza. Az iráni hadgyakorlat fejleményei tegnap két dollárral feljebb nyomták a mértékadó Brent olaj árát.

Teherán diplomáciai képviselője tegnap Bagdadban bejelentette: az amerikaiakkal az iraki fővárosban tartandó közvetlen tárgyalásokon részt vesznek Irak képviselői is. Ezzel megtörik a jég, és Teherán, csaknem három évtized óta először, tárgyalóasztalhoz ül az Egyesült Államokkal.

Még nem világosak a két fél indítékai. Irán számára vélhetően egyfajta elégtételt, felértékelést, regionális szerepe megerősítését jelentheti, hogy – amerikai kezdeményezésre – közvetlen tárgyalásokat tartanak. Ahogy Teheránban az USA kezdeményezését értelmezhetik: annak beismerése, hogy Irán nélkül nem lehet felépíteni Irak jövőjét.

Washington az iraki felkelők, terroristák támogatásával vádolja Teheránt és a bagdadi tárgyalásokon vélhetően erről is szó lesz. Amiben mindkét fél megegyezik: mielőbb meg kell alakítani Irakban a nemzeti egységkormányt. Amerika a három fő erő, a síiták, szunniták és kurdok közti politikai megegyezésre, Irán pedig a választásokon győztes síita koalíció meghatározó szerepére építené az új bagdadi kormányt.

A bagdadi iráni-amerikai tárgyalások nemzetközi háttere ellentmondásos. Irán atom(fegyver)programja az egész világot aggasztja. Teheránt az ENSZ – bizonyos értelemben – pellengérre állította, s arra kényszerítené, hogy fogadja el a világszervezethez tartozó bécsi Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzését, feltételeit és hagyjon fel az atomfegyver-készítésre is alkalmas urándúsítással. Irán nemzetközi elítélését, az ENSZ BT elé citálását, adott esetben büntetőszankciókkal való sújtását elsősorban az Egyesült Államok szorgalmazza, mondván, alapos a gyanú, hogy Teherán atomfegyvereket fejleszt ki.

A múlt héten megkezdett iráni hadgyakorlatok csak olajat önthetnek a tűzre, erősítvén azt a tábort, amely meg van győződve róla, hogy a szerteágazó iráni fegyverkezési programok, a feltételezett tömegpusztítófegyver-fejlesztések nemcsak a Közel-Kelet, Izrael, hanem más régiók békéjét is fenyegetik. Erősödhetnek az Irán atomlétesítményeire tervezett csapásmérés hívei is. Teheránban ezeknek az eseményeknek más olvasatuk van: meg akarják mutatni elsősorban az amerikaiaknak, hogy képesek szembeszállni katonailag is velük.

Comments are closed.