Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 4.

Egy izraeli internetes portál úgy idézte kedden Móse Kacav izraeli államfőt, hogy nincs más jelölt a kormányalakításra, mint Ehud Olmert ügyvezető kormányfő, akinek Kadima pártja a legtöbb szavazatot szerezte a minap lezajlott parlamenti választásokon.

Az YNETNews Web szerint Kacav azt is közölte, hogy a hét végéig hivatalosan bejelenti döntését. Az elnök egy szóvivője hasonló értelemben, de árnyalataiban eltérően idézte az államfőt ugyanebben az ügyben. Szerinte Kacav azt mondta, hogy Olmert a legesélyesebb a kormányalakításra, mert neki van a legtöbb esélye a kormányzáshoz szükséges parlamenti többség mozgósítására. Az államfő az utóbbi napok folyamán sorra tanácskozott az összes parlamentbe került párt vezetőivel.

Korábban a nap folyamán Olmert bejelentette, hogy a Kadima közös kormányzást tervez az Izraeli Munkapárttal. „Amint az elnök megbíz a kormány megalakításával, koalíciós tárgyalásokat kezdünk, hogy mielőbb kormányt alakíthassunk a munkapárttal mint a legnagyobb partnerrel – mondta egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón, amelyet Amír Pereccel, a munkapárt vezetőjével közösen tartott.

A centrista Kadima nyerte el a legtöbb parlamenti helyet a választásokon, s a munkapárt végzett a második helyen. A két legerősebb párt koalíciója sem biztosítana azonban még többséget a kormánynak a 120 tagú kneszetben. Olmert pártja 29, a vele várhatólag koalícióra lépő munkapárt pedig 19 hellyel rendelkezik. Ezért e leendő koalíciónak meg kell nyernie további pártok támogatását is. A kormányalakítási megbízás átvételétől számítva a kijelölt kormányfőnek 42 napja van a kormány megalakítására és elfogadtatására.

(MTI)

Comments are closed.