Forrás: hirszerzo.hu

2006. április 2. 09:53

Vasárnapi brit lapértesülés szerint a brit vezérkar és a kormány magas rangú illetékesei az Irán elleni katonai fellépés következményeit tekintik át titkos tárgyalásokon a hét elején.

A kormány cáfolta az értesülést. A Sunday Telegraph forrásai szerint a hétfőre tervezett londoni megbeszélésen Sir Michael Walker tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke, Andrew Ridgway altábornagy, a brit katonai hírszerzés parancsnoka, Bill Rollo vezérőrnagy, a szárazföldi hadsereg helyettes vezérkari főnöke, valamint a külügyminisztérium és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal vezető munkatársai vesznek részt.

A brit lap szerint a kormány elkerülhetetlennek tartja a katonai beavatkozást abban az esetben, ha Irán nem engedelmeskedik a nukleáris tevékenységének megszüntetését követelő felszólításoknak.

A Sunday Telegraph szerint az Egyesült Államok kormánya reménykedik, hogy az esetleges katonai művelet az irakihoz hasonlóan „multinacionális” lesz, ugyanakkor a Bush-kormány felkészült arra, hogy a támadást egyedül, ill. Izrael segítségével viszi véghez, ha az csekély nemzetközi támogatást kap.

A lap azt állítja, hogy a brit katonai vezetés a hadműveletben nukleáris célpontok ellen indítana célzott légitámadásokat, szárazföldi hadművelettel nem számolnak. (MTI/The Sunday Telegraph)

Comments are closed.