Forrás: NOL

A Liszt Ferenc téren, az egykori Japán közelében állítják fel József Attila szobrát

Népszabadság * Bárkay Tamás * 2006. április 1.

A szobor makettje, Gyurcsek Ferenc alkotása a József Attila évezrede című kiállításon Kép: Kodrucz Sándor József Attilával kezdődik a szoborállítási szezon: a költő félalakos bronzportréját a jövő héten avatják a Liszt Ferenc téren. Az idén szobrot kap Budapesten többek között Bajcsy-Zsilinszky Endre és Ronald Reagan.

Újabb szobrot kap a város – közelebbről a Liszt Ferenc tér. Április 7-én a szemközt ülő Jókai feje fölé révedő Ady és a teraszokon ücsörgőknek játszó Liszt Ferenc mellé József Attilát is kiállítják; a költő bronzportréja Gyurcsek Ferenc alkotása.

A hely kiválasztását a költő hajdani (egyik) törzshelyéül szolgáló Japán kávéház közelsége és a tér irodalomnépszerűsítő funkciói indokolják – foglalt állást a Budapest Galéria igazgatója. Zsigmond Attila a szoborról így vall: a 120 centiméter magas, félalakos bronzportré az eddigi József Attila-ikonográfiától eltérő lírai kompozícióval új, a mai olvasó számára könynyebben befogadható, rokonszenvet ébresztő, hatásos portré. Magas színvonalú alkotá.

József Attila egy 60×60-as sötét gránittömbön áll majd, a Zeneakadémiához közel. A posztamensen a Kész a leltár című vers lesz olvasható. Az alkotás a József Attila Művészeti Centrum Kht. és a terézvárosi önkormányzat együttműködésének köszönhetően kormányzati pénzből készül. Emellett több szobrot készül állítani a város. Májusban állni fog Bajcsy-Zsilinszky Endre új szobra a Deák téren – ígérte Szilágyi András, a Budapest Galéria osztályvezetője. Szobrot állítanak Ronald Reagan tiszteletére júniusban a Városligetben, a roma holokauszt emlékművét pedig augusztusban állítják fel a Nehru parton. Októberben, „56 félszázados évfordulóján a Felvonulási téren avatják a forradalom központi emlékművét, és a XVI., a XVII. és a XXI. kerület is állít emlékművet.

A Broadway Egyesület sétányt épít

A szoborállítás tágabb helyszínén lázasan folyik a munka. Mint arról már beszámoltunk, a Liszt Ferenc téri kávéházasok által gründolt Broadway Egyesület – részint a lakók panaszait respektálva, másrészről szépészeti céllal – sétányt alakít ki a tér közepén húzódó növénytartó kazetták tetején, könnyebb áthaladást biztosítva a járókelőknek. Az út az Ady-szobor háta mögül indul és a Zeneakadémiáig tart. Az átalakítás miatt kieső növényzetet a mostani átjárókban pótolják, sőt még hozzá is tesznek. A gyalogútra új padokat és lámpákat állítanak, az elképzelések között szerepel egy szökőkút is. A házakba való akadálytalan bejutást elkerített leágazó utakkal biztosítják. Az egyesület soros elnöke, Matlárházi Rita érdeklődésünkre elmondta: a sétány nyomvonalát már kivágták, és lefektették az öntözőcsöveket, elektromos kábeleket. Javában zajlik a burkolat- és a termőföldcsere. Olyan jó tempóban haladnak, hogy ha az időjárás is úgy akarja, az avatóünnepségre nem kell a kitűzött határideig, május 15-ig várni – tudatta az elnök.

És Rejtő?

József Attila és Rejtő Jenő. Születtek 1905-ben Budapesten, éltek ugyanazokon az utcákon, ugyanolyan szegényen, miközben mindketten klasszikusává lettek a maguk műfajában a magyar irodalomnak, s törzsvendégei ugyanannak a kávéháznak, a Japánnak. Az egykori törzskávéház közelében egyikük most szobrot kap a nemzettől. Nem az elsőt. Pont azon a téren, ahol másikuk első szobrát szeretnék felállítani évek óta. De az valahogy nem jön össze, arra nem pottyan állami, fővárosi pénz, csak ügyetlenkedő civilek próbálnak rá kalapozni, kicsi eredménnyel. Igazságos ez? – tűnődött egy Liszt Ferenc téri sétáló a helyszín kapcsán, mely Rejtőt is megilletné. (Cs. L.)

Comments are closed.