Forrás: Magyar Hírlap

Közös izraeli-palesztin békemegállapodás?

Először lebegtette meg Washington, hogy talán támogatná a közel-keleti konfliktus egyoldalú izraeli megoldását.

Az európai látogatására tartó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kijelentette: az Egyesült Államok – mint eddig – a közös izraeli-palesztin békemegállapodást részesíti előnyben. Ám ennek csekély a valószínűsége, hiszen az Izrael létét elutasító militáns Hamasz irányítja a palesztin kormányt – tette hozzá. Rice azonban részletekről nem beszélt, egyelőre maga sem ismeri pontosan az izraeli választásokon győztes Kadima és vezetője, Ehud Olmert szándékait.

A Hamasz-kormány beiktatásával a palesztin ügyek feletti tényleges hatalom a terrorszervezetként nyilvántartott csoport kezébe került. Kanada volt az első ország, amely bejelentette: felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak eddig nyújtott segélyeit. Hasonló lépést helyezett kilátásba Washington és Brüsszel. Ankara viszont – amely Izrael közeli szövetségese – felszólította a világot: adjon esélyt az új palesztin kormánynak a bizonyításra.

Olmert 28 mandátummal a birtokában a kulisszák mögött már megkezdte a koalíciós tárgyalásokat. A feladat nem egyszerű, ám még az sem lehetetlen, hogy kényelmes többséget tud szerezni a százhúsz tagú knesszetben.

Ez lenne az első feltétele annak, hogy a Kadima-kormány nekilásson a közel-keleti konfliktus egyoldalú megoldásának: a végleges határok kijelöléséhez, bizonyos ciszjordániai települések bekebelezéséhez, a többiből való kivonuláshoz.

Izrael ugyanis szóba sem hajlandó állni a Hamasz-kormánnyal, az esetleg más csatornákon folyó végeláthatatlan tárgyalásoknak pedig semmi értelmét nem látja.

MH

Comments are closed.