Forrás: Népszava

A várakozásoknak megfelelően Ehud Olmert miniszterelnök pártja, a Kadima nyerte az izraeli parlamenti választást. A szavazatok összeszámlálása után azonban nem lehetett teljes a kormányfő öröme, mivel a tömörülés jóval gyengébben szerepelt a vártnál: 28 mandátumot szerzett az izraeli törvényhozásban, a knesszetben.

A szociáldemokrata Munkapárt végzett a második helyen, 20 képviselői hellyel. A voksolás a jobboldali Likud teljes összeomlását hozta. A tömörülés, amely min tegy három évtizeden át számított az izraeli belpolitika egyik legjelentősebbikének, csak az ötödik legnagyobb frakciót mondhatja magáénak. Benjámin Netanjahu egykori miniszterelnök pártját ugyanis a Sász vallási tömörülés is megelőzte 13 mandátumot szerezve, de előtte végzett az orosz bevándorlók által támogatott jobboldali Iszrael Bejtenu is.

A választás meglepetésének a nyugdíjasok pártját, a Gilt tartják, amely hét mandátumot szerzett a knesszetben.

Ehud Olmert a választások éjszakáján bejelentette győzelmét. Mint fogalmazott, a választók arra adtak mandátumot számára, hogy véghez vigye a kivonulást Ciszjordánia bizonyos részeiről. Hozzátette, 2010-ig meg akarja határozni Izrael határait. Kijelentette, új béketárgyalásokat kíván folytatni a palesztinokkal. Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök nemet mondott Olmert elképzeléseire.

Népszva online

Comments are closed.