Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. március 29.

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek palesztin minisztériumokkal a Hamász vezetésű kormány beiktatása után.

Meg nem nevezett amerikai tisztviselők szerdán közölték, hogy a vonatkozó utasítást, amelynek értelmében tilos kapcsolatba lépni a Hamász kormányának minisztereivel, csakúgy mint munkatársaikkal, e-mailen továbbították a térségbe.

Az utasítás hatálya alól kivételt képez Mahmúd Abbász palesztin elnök, hivatalának alkalmazottai, valamint azok a parlamenti képviselők, akik nem tagjai a Hamász iszlámista mozgalomnak.

Az Egyesült Államok azt reméli, hog rá bírja venni a Hamászt Izrael elismerésére, az erőszakról való lemondásra és az eddigi izraeli-palesztin békemegállapodások elfogadására.

A Washington által a terrorszervezetek között nyilván tartott Hamász nagy fölénnyel nyert meg a január 25-én tartott parlamenti választást, s az Iszmáil Haníje vezette kormány szerda este letette a hivatali esküt.

A palesztin elnök feleskette az új kormány tagjait

Letette a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt szerdán a Hamász iszlámista mozgalom által a január végi választási győzelem nyomán megalakított huszonnégy tagú palesztin kormány. E formális aktussal véglegessé vált a Hamász hatalomátvétele.

Elsőként az ősz szakállas, sötét öltönyös kormányfő, Iszmáil Haníje tette le az esküt. „Esküszöm Istenre, hogy hű leszek a hazához, annak szent helyeihez, a néphez és annak nemzeti örökségéhez, tiszteletben tartom az alkotmányt és a törvényeket, és megvédelmezem a palesztin nép érdekeit” – mondta a miniszterelnök-jelölt jobbkezét a Korán egyik példányán pihentetve.

Haníje és a kormány kilenc minisztere Gázában – videokonferencia keretében – tett esküt, a kabinet 14 másik tagja a ciszjordániai Rámalláhban esküdött föl. Izrael megtiltotta a Hamász-kormány minisztereinek a mozgást a Gázai övezet és Ciszjordánia között.

A kormány kedden kapott bizalmat a palesztin parlamenttől. Az eddig kormányzó Fatah mozgalom képviselői a kabinet ellen szavaztak. A legfontosabb miniszteri posztokat – a külügyi, a pénzügyi és a belügyi tárcát – a Hamász vezetőségi tagjai kapták meg.

Az iszlámista mozgalommal a kormányrúdnál a Palesztin Hatóság várhatólag bénító nyugati gazdasági bojkottal szembesül.

(forrás: MTI)

Comments are closed.