Forrás: HVG

Tavaszi fáradtság? Á, dehogy. Legfeljebb a közönség fáradhat el, a tavaszkezdet programkínálata friss és üde! Ismét kiemelkedik a mélyvízből a Titanic Filmfesztivál; amely közel hatvan filmet hoz idén! Ajánlunk egy filmet az olvadásról, egyet a fociőrületről! Klasszikus gitár és jazzgitár Snétbergerrel, egy kortárs művészeti világsztár Pesten, tánc, cirkusz és videó együttműködése! Csak győzzük végignézni…

Zimankó után

Jégkorszak 2. – Az olvadás

Igazi tavaszi mozi: mi is lehet ilyenkor szebb annál, mint mint merengeni a tél elmúlásán. Ráadásul a mínuszok hősei visszatérnek! A mamut, a kardfogú tigris és a lajhár egyenesen lubickol legutóbbi hőstettük sikerében: és ez már csak azért is könnyen megy, mert a jég olvadni kezd, így a világ egyetlen hatalmas élményfürdővé változik körülöttük; csúszdák, gejzírek és szökőkutak között buliznak nap mint nap.

Néha mégis arcukra fagy a mosoly. Manfréd ugyanis nagyon magányos – már egyenesen úgy érzi, mintha kihaltak volna körülötte a nőstények. És míg ő búnak ereszti az ormányát, Sid rájön, hogy csak egy egyre vékonyodó jéggát választja el őket az áradástól – ha az átszakad, boldog völgyüket elárasztja a víz. Az árral pedig együtt úsznak majd azok a csúszómászók, akiknek túl éles foguk arra fáj, hogy átvegyék az uralmat a nagy közös medence fölött.

Színes, szinkronizált amerikai animációs film, 2006

Rendezte: Carlos Saldanha

Főszereplők: Sid, Manfréd, Diego, Motkány

Fociőrület

Nagypályások

1914. Oroszország. Andrej és Nyikolaj testvérek, életük meghatározó élménye apjuknak a futball iránt érzett szenvedélye. A férfi az 1912-es olimpián minden vagyonát feltette az orosz csapat győzelmére, de azok kikaptak a németektől 16:0-ra. A család összeomlik a veszteség hatására. Ám a két fiú ekkorra már menthetetlenül belebolondul a futballba, olyannyira, hogy egy profi felnőtt egyesületben szeretnének játszani Szentpéterváron. Amikor nem sikerül bekerülniük, elhatározzák, hogy saját csapatot alakítanak. Földterületet kell vásárolniuk, amihez viszont pénz kell. Így kezdenek el pénzért focizni rakodómunkásokkal, újságkihordókkal, diákokkal.

A két fiú beleveti magát az életbe, szinte megrészegíti őket saját fiatalságuk, a szexben és a futballban szerzett tapasztalataik. Az első világháború már javában tombol, s a háború borzalmai lassanként beszivárognak a szalon falai közé, és az egyik fiatal kegyetlen meggyilkolása után a baráti társaság az álmaival együtt oszlani kezd. Nyikolaj bevonul a seregbe, és amikor 1918-ban hazatér, már egy megváltozott világba érkezik. De van, ami mégse változik: a két testvér találkozik, és futballozni kezdenek…

Színes, feliratos orosz dráma, 118, 2005

Rendezte: ifj. Alekszej German

Főszereplők: Danyila Kozlovszkij, Jevgenyij Pronyin, Csulpan Hamatova

Talált, de nem süllyed

Indul a Titanic filmfesztivál

A Titanic lassan ugyanolyan magyar kulturális brand, mint a Sziget, vagy a VOLT, vagy a Mediawave, vagy a Tavaszi fesztivál. A hazai filmes életben egyedülálló nemzetközi kínálatot felvonultató filmes mustrán 31 országból összesen 61 alkotást láthat a nagyközönség: 50 nagyjátékfilmet, 8 dokumentumfilmet és 3 rövidfilmet. A kínálatban többek között megtalálható a Pusher című dán kultuszfilm-sorozat trilógiájának harmadik része, Kim Ki-duk új filmje, Az íj, a cseh szürrealista animációs mester, Jan Svankmajer legújabb mesterműve, a Holdkór, valamint az elmúlt évek egyik orosz fesztiválsikere, a 4.

A tavaly nagy sikert aratott nemzeti szekciók sorában idén a – már hagyományosan önálló blokkban szereplo – francia filmek mellett az amerikai függetlenek (köztük több Sundance-sikerfilm) kerülnek reflektorfénybe. Igazi csemegének ígérkezik a Világkörüli út elnevezésű világfilmes szekció, amely olyan régiókból és országokból (például Indonézia, Fülöp-szigetek) érkezo alkotásokat vonultat fel, amelyek a hazai moziforgalmazásban eddig még nem szerepeltek. A borzongás kedveloit az esti és éjszakai vetítéseken a Tengervér horrorfilmjei, a dokumentumfilmek barátait a Filmdokk várja. Önálló szekciót kapnak az elvarázsolt felnottmesék és a bűnfilmek, a kallódó ifjúság problémáit megjeleníto drámák pedig a Tajtékos napok blokkban láthatók.

A részletes program itt!

Budapest, Uránia, Kossuth, Toldi, Örökmozgó, március 30 – április 9-igSzínház és fesztivál

Terítéken a nő

PR-evolution Dance Company

Kun Attila: A csodálatos mandarin

Bartók Béla örökérvényű, A csodálatos mandarin című művének legújabb adaptációját láthatjuk Kun Attila társulatának előadásában. Bartók Béla zenei mestermunkája és Lengyel Menyhért szövegkönyve alapján, megtartva a dramaturgiai vonalvezetést, egy olyan mélyen emberi, szinte zsigeri adaptáció képe rajzolódott ki előttem, amelyben a darab örökérvényű – a tiszta szenvedély, a szellemi másság erejéről szóló – mondatai, mély aktualitással kerülnek egy mai ember napi konfliktusainak középpontjába. A karrier, a pénz, a hatalom, a pozíció délibábjait szolgáló, önmagát is áruba bocsátó egyén drámája ez: a találkozás drámája egy tiszta érzelmeket, tiszta szenvedélyt árasztó, s ez által „elpusztíthatatlan” szellemi erővel, amelynek hordozója elpusztul, de üzenete új testet talál. Egy Nő testét. Az örök nőét, aki táplál, óv és összetart, aki erejét a tiszta szenvedély forrásából meríti.

Kun Attila a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett 1993-ban, majd a Magyar Nemzeti Baletthez szerződött, amelynek négy évig volt címzetes szólistája. A társulatnál töltött hét év alatt számos klasszikus szerepet formált meg nagy sikerrel, emellett a magyar táncművészet olyan kiemelkedő koreográfusaival is dolgozott, mint Ladányi Andrea vagy Juronics Tamás. 2003-ban hozta létre a PR-Evolution Dance Companyt, amellyel már kétszer lépett fel a Trafóban.

Trafó, március 30-31., április 1. 20:00

Fesztivál

Húrtépés szolidan

Szegedi gitárfesztivál

Ismét lesz gitárfesztivál Szegeden, és öt év szünet után újra indul a nemzetközi tehetségkutató verseny. A megmérettetésre Magyarország mellett Oroszországból, Ukrajnából, Szerbia-Montenegróból is érkeznek versenyzők. Ezekben az országokban ma magasabb színvonalú a gitárművészet a fiatalok körében, mint Nyugat-Európában.

A fesztiválon több neves gitárművész is koncertet ad. Fellép a francia Jérémy Jouve, aki a klasszikus zene mellett indiai és jazz zenével is foglalkozik, valamint a lengyel származású Marcin Dylla, akit korunk egyik legnagyobb gitárművészeként emlegetnek, nem véletlenül, ugyanis eddig mintegy húsz versenyen nyert első díjat. A gálaest sztárvendége a spanyol El Macareno Flamenco Duo. Előadásukban egyéni módon ötvöződnek a tradicionális és a modern flamenco elemei. Az est második felében a Dés-Hárs-Pusztai Jazz trió szórakoztatja a közönséget, amelynek egyik tagja, Pusztai Antal klasszikus és jazz gitáros már többször fergeteges sikert aratott a fesztiválon és olyan zenészekkel játszott együtt, mint B.B. King vagy Pat Matheny.

Szeged, március 30 – április 2.

Az övék ez a cirkusz

Villanófény Fesztivál

Tánc – Zene – Cirkusz – Képzőművészet – Videó

A MU Színház rajta van trendeken; a kortárs tánc újabbn (szó szerint) együtt mozog a cirkuszművészet bizonyos irányaival. Most itt egy apróbb körkép erről az izgalmas műfaji találkozásról!

A Villanófény fesztivál egy hetes sorozata az előadóművészetek (a színház, a tánc a cirkusz, a zene) és a videó-művészet párbeszédére épül. Mindegyik előadásban közös a mozgókép és a digitális technológia használata Scorpene Horrible francia videó-művész részvételével.

A fesztiválra visszatér Budapestre egy korábban Magyarországon dolgozó, ma Franciaországban élő, perui származású táncos, Veronica Endo is.

Ez alkalommal a Frenák Pál Társulat egyik tagjával, Juhász Kata táncos-koreográfussal hoztak létre közös előadást Blitz címmel, amely a héten háromszor látható (március 29, 30, 31) a MU Színházban.

A fesztivál április 1-ig tart.

MU Színház; Bp. XI. Kőrös J. u.17.

Kiállítás: hangszerek és műkincsek

Nagyítás

Katharina Sieverding

Close Up

Egy igazi kortárs művészeti világsztár munkái láthatók Budapesten: Katharina Sieverding, a kortárs német képzőművészet kiemelkedő egyénisége, 1944-ben született Prágában. Munkássága hozzájárult a művészetfogalom kitágításához, és példás következetességével valódi nemzetközi hírnevet vívott ki magának.

Filmjei és fotói, a különlegesen nagyméretű, sokféleképpen konstruált és dekonstruált önportréi, a politikai üzenetet hordozó képi megjelenítésükkel a hatvanas évek óta feszegetik a nemi szerepek és a posztkolonializmus problémakörét. Katharina Sieverding vallja, hogy a politikai állásfoglalás a kortárs művészeti gyakorlat lényegi felelű

Comments are closed.