Forrás: Híradó

Olmert megfogadta, hogy 2010-ig Izrael rögzíti saját határait

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán felszólította Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfőt, hogy mondjon le a megszállt Ciszjordánia egyoldalú „leválasztását” célzó tervéről.

A keddi választásokon a szavazatok több mint 99 százalékának megszámlálása alapján a Kadima 28 mandátumot nyert a 120 tagú törvényhozásban. Ez gyengébb eredmény a korábban vártnál, de a biztosnak ígérkező koalíciós partnerek eredményével könnyen szavatolja Olmert számára a kormányalakítást.

Abbász erről egy nappal azután beszélt, hogy Izrael új centrista pártja, az Olmert vezette Kadima győzött a parlamenti választásokon. Olmert még szerda hajnalban Izrael állandó határairól szóló tárgyalásokra szólította fel Abbászt, hozzátéve, hogy előrehaladás hiányában országa egyoldalúan fog lépni. A palesztin elnök a szudáni fővárosban, az Arab Liga csúcstalálkozójának második napján újságírók előtt azt hangoztatta, hogy az izraeli választások eredménye nyomán semmi sem fog változni, ha Olmert nem mond le a zsidó állam határainak egyoldalú kijelölését célzó tervéről.

Olmert, a január 4-i agyvérzése óta kómában lévő Ariel Saron utódja hirdette meg Ciszjordánia egyoldalú „leválasztását”, közölve, hogy azt folytatja, amit Saron a Gázai övezettel elkezdett – a palesztin területek elhagyását saját elhatározásból, a katonákat és a telepesek tízezreit visszavonva Izraelbe. Ez alól három kolóniatömb kivétel, azokat a zsidó állam magához csatolja. Olmert megfogadta, hogy 2010-ig Izrael rögzíti saját határait.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.