Forrás: Híradó

A szerdai nap legfontosabb hírei

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Kattintson ide a nagy felbontású videó megtekintéséhez

..

Az alábbiakban olvashatja és megtekintheti a Híradó 2006. március 29-ei esti adását!

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a pártok. A választási csalásokat akarják törvénymódosítással megelőzni.

Ezer liter gáz került a levegőbe egy budapesti benzinkútnál. Több száz embert kellett órákra kitelepíteni.

Tovább áradnak a folyók. Itthon kiöntött a Duna, Dél- Morvaországban egy öt éves kisfiút sodort el a folyó.

Már bűzlött a fagyasztó. Újabb 63 tonna húst foglaltak le a hatóságok, az áru három éve volt a hűtőházban.

Tízpárti egyeztetés

Jó estét kívánok!

Az országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a parlamenti pártok, hogy módosítsák a választási eljárási törvényt. Ebben állapodott meg a négy párt – az országos listát állító további hat párttal közösen – azon a tanácskozáson, amelyet az esetleges választási csalások kiküszöbölésére kezdeményezett a Fidesz.

Az országgyűlés a módosításokról legkorábban pénteken szavazhat, a választások azonban már szombaton elkezdődnek az Egyesült Államokban.

A választási bizottság pecsételje le a szavazólap mindkét oldalát, majd a lapot a bizottság előtt tegyék borítékba a választók, úgy, hogy a külső oldalon a pecsét látszódjon.

Egyebek mellett így módosítanák a pártok a választási eljárást, hogy semmilyen módon ne lehessen visszaélni a szavazólapokkal. Az egyeztetésen mind a 10 listát állító párt támogatta a javaslatot.

Ehhez azonban össze kell hívni a parlamentet és a módosítást a képviselők kétharmadának támogatnia kell. A rendkívüli üléssel azért megvárják az OVB csütörtöki ülést. A testület akkor dönt a tízpárti javaslatról.A parlament legkorábban pénteken ülhet össze.

Az Egyesült Államokbeli külképviseleteken azonban már ezen a hétvégén szavazhatnak az ott tartózkodó magyar állampolgárok. A választási szakértő szerint megoldható, hogy más szabály vonatkozzon a külföldön szavazókra, de nem elegáns.

Tóth Zoltán, választási szakértő: „A pártoknak négy évük volt a módosításra”

Az MDF azt is kezdeményezi, hogy a rendkívüli parlamenti ülésen a kampányköltségek ellenőrzését is szigorítsák.

Robbantás

Nemcsak rendőrök, hanem határőrök is razziáznak országszerte a hétvégi kampány-nagygyűlésekig. A rendőrség felajánlotta a 10 listát állító párt vezetőjének, hogy rendszeresen ellenőrzi lakásuk és pártjuk székházának környékét.

A miniszterelnök szerint Magyarország biztonságban van, ezért Gyurcsány Ferenc mindenkit arra buzdít, hogy ha akar, vegyen részt a fővárosi nagygyűléseken.

A köztársasági elnök egy interjúban „zavaró körülménynek” nevezte a bombafenyegetést, de úgy gondolja, hogy az emberek nem hagyják magukat megfélemlíteni, a hatóságok pedig mindent megtesznek a biztonságért.

Gyurcsány Ferenc, kormányfő: „Nyugodt lelkiismerettel állíthatom, hogy Magyarország valamennyi polgára számára, hogy politikai jogaikat gyakorolhatják a közterületen és a gyülekezési jog gyakorlását is garantálni tudjuk.”

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy az a három ember, akiről azt feltételezik, hogy robbantásokra készülnek, már korábban a magyar rendőrség látókörébe került és úgy tudják, hogy magyar alvilági körökkel is tartják a kapcsolatot.

Bene László, országos rendőrfőkapitány: „Lényegesen többet tudunk a 3 személyről, mint amennyit tegnap tudtunk, főképpen azért, mert a magyar rendőrségnek kettőről már korábban is volt információja és mind a titkos adatokat átértékeltük, valamint a folyamatban lévő ügyeket.”

A rendőrség felajánlotta az országos listát állító pártok vezetőinek, hogy a lakásukat és pártjuk székházát az eddiginél gyakrabban ellenőrzik majd. Erről az érintettek lemondhatnak.

MSZP-Hiller

Az MSZP szerint Magyarországnak nyugalomra és biztonságra van szüksége és ezt Hiller István szerint – a szocialisták tudják garantálni. A pártelnök Nyíregyházán arról is beszélt, hogy a kampány végén azoknak a bizalmát szeretnék megnyerni, akik elmennek szavazni, de még nem tudják, hogy kire voksolnak.

Mikola

A Fidesz semmiképpen sem tenné fizetőssé az egészségügyet, és nem adná el a kórházakat. Ezt a párt miniszterelnökhelyettes-jelöltje mondta Budapesten.

Mikola István hozzátette, hogy a nagyobbik ellenzéki párt meg akarja őrizni a társadalombiztosítás egységét és a kötelező ellátási rendszerben a járulékfizetés fejében járó térítésmentes szolgáltatásokat.

Újhelyi István, az MSZP alelnöke viszont arra emlékeztet, éppen Mikola István minisztersége idején akarták eladni a szegedi kórházat és akkor egy interpellációra adott válaszában Mikola azt mondta, van létjogosultságuk az egészségügyben a vállalkozási formáknak, mivel ezek révén elérhető, hogy a magántőke befektessen.

Mikola István erre most úgy reagált, hogy 2002 elején végül éppen ő állította le a szegedi kórház privatizációját. A volt miniszter azt mondta – idézem – „nagyon fájdalmas volt a dolog, mert saját emberünkkel szemben kellett leállítanunk”.

SZDSZ-Kóka

Visszalép Molnár Zsolt szocialista képviselő-jelölt Kóka János SZDSZ-es jelölt javára a főváros első kerületében.

Kóka János szerint minden egyes szocialista és liberális szavazatra szükség van ahhoz, hogy a következő ciklusban megalakulhasson a második Gyurcsány-kormány, amelyben szerinte minél több liberális képviselőre van szükség a reformok érdekében.

MDF-Almássy

A kétpártrendszer hátrányait mutatja be új internetes honlapján az Ifjúsági Demokrata Fórum.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke szerint a politika már most is megosztja a családokat és a munkatársakat, a kétpártrendszer pedig tovább növelné ezt a szakadékot. Szerinte a kétpárti parlamenttel nőne a korrupció is.

Vidékpárt

A magyar termékek védelmében szólalt fel a Magyar Vidék és Polgári Párt.Bánk Attila pártelnök Győrben azt mondta, hogy a kormánynak korlátoznia kellene a multinacionális kereskedelmi láncok terjeszkedését. A párt több településről földet visz a Parlament elé, hogy felhívja a figyelmet a vidék problémáira.

Gázömlés

Több mint négyszáz embert kellett néhány órára kitelepíteni a fővárosban, miután ezer liter autógáz került a levegőbe egy 13. kerületi benzinkútnál.

Egy tartálykocsi sofőrje ugyanis a gáz lefejtése után úgy indult el, hogy nem szerelte le a csatlakozót, ezért a gázcsonk eltörött.

A környéken lévő épületeket kiürítették és a Hungária körutat is lezárták. Emiatt a város egy részén hatalmas dugók alakultak ki.

Így szökött a gáz. A benzinkutat áramtalanították, a közeli épületeket pedig több mint 400 embernek el kellett hagynia.

Palotai Zs. Gábor, mentésvezető, Fővárosi Tűoltóság: „folyamatosan vízsugárral védtük a környéket, porlasztott sugárral oszlattuk szét a gázfelhőt, hogy nehogy ki tudjon bárhol alakulni olyan koncentráció, ami belobbanhat.”

A tűzoltók előbb tömítő habbal próbálták megfékezni a gázt, majd puszta kézzel, végül egy fadarabbal tömítették el a törött csapot.

A benzinkúton éppen az egyik gáztárolót töltötték fel egy tartálykocsiból, éppen végeztek, amikor a baleset történt.

„itt egy személyi mulasztás történt, két méterrel arrébb állt a teherautóval a sofőr, és az egyik csonk még nem volt lecsatlakoztatva a tartályautóról, ez okozta a problémát.”

A sofőr ellen a rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt eljárást indított. A gázömlés miatt délelőtt lezárták a Hungária körút egy részét. A környéken órákig álltak a dugóban az autósok.

Árvízi bejárás

Áradnak a folyók az újabb esőzések és a hegyekben olvadó hó miatt. A Tisza a teljes magyarországi szakaszán árad, de jelentősen emelkedett a vízszint a Bodrogon, a Taktán és a Hernádon is.

Mindenütt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Kiöntött a Duna is, a fővárosban ezért lezárták a budai alsórakpart egy részét és nem lehet közlekedni a győri rakpartokon sem.

A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó vízszintje a hétvégére eléri a 7 métert, ezért valószínűleg a rakpart egyik oldalán sem lehet majd közlekedni.

Soproni Attila, főmérnök, KÖTIVIZIG: „Várhatóan holnapra eléri a folyó szintje Szolnoknál a 650 cm-t, ami az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelését szükségessé teszi.”

A folyamatos esőzés miatt viszont csak órák kérdése, hogy elrendeljék a magasabb fokozatú készültséget.

Csont Csaba, sajtóreferens, ÉKÖVIZIG: „a hét második felében a kárpátaljai, illetve a külföldi vízgyűjtőkön lehulló csapadékkal a Bodrog, illetve a Tisza Tokaj alatti szakasza elérheti a harmadfokú készültséget is.”A honvédség ilyen katonai helikoptereket vet majd be, ha kitelepítésre vagy homokzsákokra lesz szükség.

Lamos Imre, parancsnok-helyettes, 86. Szolnoki Helikopterezred: „Hogyha ezeknek a gépeknek a feladatát átveszik a MI-24-esek, képesek rá technikailag, kiképzettségre is, akkor még négy géppel alapból tudjuk növelni a bevethető gépek létszámát.”

Ez már a Körös, és a Kraszna. Mindkét folyón elsőfokú a készültség.A fővárosban délután le kellett zárni a budai alsó rakpartot a Margit híd és a Mozaik utca között.

A Duna vízszintje ugyanis meghaladta a 6 métert. Ha a folyó tovább árad, akkor nem lehet majd közlekedni a Margit híd és a Halász utca, valamint a Szent István park és a Markó utca között sem. Ezt azt is jelenti, hogy ezeken a szakaszokon később kezdődik az útfelújítás.

Duna-külföld

Az olvadás és a szűnni nem akaró esőzés miatt a Duna vize veszélyesen emelkedik Németországban. A víz egyes vidékeken már elöntött pincéket és a garázsokat, de a hatóságok szerint még nincs vészhelyzet. Csehországban ugyanakkor közel a krízis.

Jelenleg 45 helyen van harmadfokú készültség. Dél-Morvaországban már emberéletet is követelt az ár. Egy ötéves kisfiút sodort el a víz.

Prágában fém védőfalakkal próbálják megfékezni az egyre duzzadó Moldvát.

Soproni orvosok

Úttörő ítélet: így jellemezte az orvosi kamara elnöke a szombathelyi bíróság döntését az ügyeleti díjakról.

A pert a soproni kórház 11 orvosa indította azért, hogy a kórház ismerje el az ügyeletet munkaidőnek, és ennek megfelelően fizesse ki az elmaradt díjakat.

Magyarországon a bíróságok eddig csak azt mondták ki, hogy az orvosok kérése jogos, de konkrét összegeket nem ítéltek meg. A szombathelyi bíróság ezt most megtette.

Dr. Hajas Árpád, nuorológus szakorvos, Soproni Erzsébet Kórház: „…Ez azt jelenti, hogy 2004 május 1-től, tehát az uniós csatlakozástól kezdődően 2005 december 31-ig, átlag havi kb. 4 ügyelettel számolva bruttó 1 millió 200 ezer forintos különbözet van, amit a bíróság nem jogerősen megítélt.”

A kórház gazdasági igazgatója azt mondta: fellebbeznek, de ha a 11 orvos követelése jogos, akkor rajtuk kívül még legalább 100 ügyelő kollégának járna pénz.

Információink szerint ez mintegy 100 millió forint lenne. Ha ki kellene fizetniük, azonnal csődöt jelenthetnének. A minisztérium szerint mégsem a pénz a legnagyobb gond.

Huszár András, egészségpolitikai főosztályvezető, Egészségügyi Minisztérium: „Ha ezt most azonnal az Európai Unióban végrehajtanák, akkor átlagosan egy-egy orvos heti kettő napot tudna átlagosan dolgozni, és mondjuk kettőt ügyelne hozzá. Ezzel nagyjából a heti munkaidőkerete kimerülne.”

És valószínűleg összeomlana a teljes egészségügyi ellátórendszer, mivel a mostaninál sokkal több orvosra lenne szükség. Ráadásul nem csak itthon, hanem az uniós országok többségében is, az uniós irányelvet ugyanis szinte sehol nem tudják betartani. Ezért egységes, uniós jogszabályra várnak.

Újabb hús

Újabb 41 tonna illegális fagyasztott húst találtak az állategészségügyi hatóságok egy budapesti hűtőházban. A sertés-, marha- és csirkehús a munkások elmondása szerint már körülbelül 3 éve volt a fagyasztóban.

Ezen kívül még 22 tonna egyéb fagyasztott éle élmiszert is megsemmisítenek, mert a termékek eredetét nem tudták igazolni a magyar és osztrák tulajdonosok. Ezzel együtt az utóbbi hetekben több mint 160 tonna illegális húst találtak Budapesten és környékén.

Kovács Klára – Híradó: „Ez itt mögöttem 40 tonna hús. A munkások elmondása szerint több mint három éve van ebben a hűtőházban.”A ládákról hiányzott a szállítólevél.

Dr. Hajós Ádám, fővárosi igazgató, főállatorvos: „A húsféleségeknél az volt az egyik nagy kifogásunk, hogy a származás ismeretlen, tehát nem bizonyított a származási hely és jelölések nem voltak rajta sajnos.”

A húson kívül 22 tonna félkész terméket is megsemmisít a hatóság, a tulajdonosok pedig több százmillió forintos bírságra számíthatnak.

Baromfigyár

Kényszerszabadságra küldte 800 dolgozóját a Békéscsabai Baromfifeldolgozó, mert a szolgáltató kikapcsolta az áramot.

A madárinfluenza miatt veszteségessé vált a csirkefeldolgozás, így a cégnek több száz millió forint tartozása halmozódott fel. A múlt héten a cég tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a veszteségek miatt a dolgozók felét, 400 embert elbocsátanak.

Közben az Európai Bizottság azt javasolja, hogy ne csak azokat a gazdaságokat kártalanítsák, ahol kimutatták a madárinfluenza vírusát, hanem azokat a cégeket is, amelyek a fogyasztói bizalom elvesztése miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Budapest

Budapest fejlesztési programjáról írt alá megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester. A Budapest-szerződés tartalmazza az önkormányzati rendszer átalakítását, az iparűzési adóbevételek pótlásának módját, az úthálózat fejlesztési tervét és a hídépítéseket.

A szerződés szerint elkezdődik az Aquincum-i híd építése, a Moszkva tér felújítása és a gázgyár hasznosítása. Bővül a panel plusz program, folytatódik az MO-ás körgyűrű építése és az ipari területek újjáélesztése is.

A Fidesz szerint paktum született a kormány és a főváros között. Pokorni Zoltán úgy véli, hogy a megállapodás nem a fővárosiaknak ígér valamit, hanem Demszky Gábor hatalmát betonozza be.

Sólyom Finnországban

Magyarországnak át kell értékelnie kisebbségi politikáját és azt, miként támogassa a határon túli magyarokat – mondta Sólyom László köztársasági elnök Helsinkiben. Az államfő az Európai Unió jövőjéről is tárgyalt Tarja Halonen finn elnökkel.

A két államfő egyetértett abban, hogy az uniót bővíteni kell úgy, hogy a csatlakozási feltételek teljesítését szigorúan számon kell kérni a leendő új tagállamoktól.

Tarja Halonen: „Mindketten hiszünk abban, hogy egy erős Európára van szükség, emiatt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy az alkotmányos szerződés körüli problémák megoldódjanak.”

A magyar külpolitikának mindig tekintettel kell lennie a határon túl élő magyarokra is – hangsúlyozta Sólyom László. Az államfő szerint ezért Magyarországnak felül kell vizsgálnia a magyar kisebbségekkel kapcsolatos politikáját.

Sólyom László: „Megváltozott a helyzet, felnőtt egy új nemzedék, ők, akik úgy nőttek fel, hogy nem tartotta össze őket a fenyegetettség, hanem csak a szelíd asszimiláció, miért és hogyan akarnak magyarok maradni, a másik pedig, hogy ha kulturális segítséget nyújtunk, az nem elég.”

Az év 2. felében Finnország az Unió soros elnöke, a környezetvédelemre is odafigyelne, mert fontos, hogy az úgynevezett zöld elnököt közösen lépjenek fel. A Híradót RM tudósította Helsinkiből.

Kadima

Kis különbséggel ugyan, de győzött az izraeli választásokon a centrista Kadima párt. A nyertes tömörülés szövetségese minden bizonnyal a Munkapárt lesz. Az Unió vezető politikusai gratuláltak Ehmud Olmertnek, és arra sürgették az izraeli vezetést, hogy kezdje újra a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

A vártnál kevesebb mandátummal ugyan, de a várakozásoknak megfelelően a Kadima Párt alakíthat kormányt Izraelben. A párt vezetője, Ehud Olmert, eddigi ügyvezető miniszterelnök folytatni kívánja elődje, a kómában fekvő Ariel Saron elképzelését, miszerint újabb zsidó telepeket kell feladni a megszállt területeken. Egyben azt ígéri, hogy 4 éven belül meghúzzák Izrael állam végleges határait.

A 120 képviselői helyből 28-at megszerzett centrista Kadima a legvalószínűbb szövetsége a 20 mandátummal rendelkező Munkapárt. A választás nagy vesztese a világi jobboldal nagy hagyománok pártja a Likud, amelynek frakciója a 38-ról 11-re zsugorodott.

Ma délután egyébként letette a hivatali esküt a palesztin választásokon két hónapja győzött Hamász kormánya, Ismáil Hanije vezetésével. A Híradót Pogár Demeter tudósította Jeruzsálemből.

Francia sztrájk

Kifosztott üzletek, betört ablakok, romok és több száz letartóztatott.Ez a mérlege a tegnapi általános sztrájknak és a diákok tüntetésének Franciaországban.

Egymillió felvonuló követelte, hogy a kormány vonja vissza az első munkavállalási szerződésről szóló törvényt. Dominique de Villepin miniszterelnök a tiltakozások hatás ára kisebb engedményekre hajlandó és mára megbeszélésre hívta az öt nagy szakszervezetet.

Az érdekvédők azonban nem mentek el és továbbra is a törvény visszavonását követelik.

Stecura

Helybenhagyta Leonyid Sztecura nyolc éves fegyházbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla emberölés kísérlete, és zsarolás miatt. A bíróság szerint az ukrán-izraeli kettős állampolgár 1997-re 50-60 fős, oroszokból és ukránokból álló bűnözői csoportot szervezett Magyarországon, amely védelmi pénzeket szedett, prostitúcióval és pénzbehajtással foglalkozott. Korábban egyébként Sztecura segített a hatóságoknak lebuktatni a bomba gyáros Dietmar Clodót.

Sztecurát azzal vádolták, hogy egy bűnszervezet vezetőjeként utasítást adott csecsen ellenlábasának megölésére, és, hogy védelmi pénzt szedett egy budapesti diszkótól. Első fokon 2004-ben ítélték el, nyolc évet kapott. Az ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság döntését.

Szigeti Ágnes, tanácsvezető, Fővárosi Ítélőtábla: „a szükséges és a rendelkezésre álló bizonyítékokat feltárta, a tanúkat minden részletre kiterjedően meghallgatta, vallomásuk ellentmondásait a lehetséges keretek között tisztázta”

Két éve mellékbüntetésként végleg kiutasították az országból az ukrán-izraeli állampolgárságú férfit. Most a megváltozott jogszabályok miatt ezt nyolc évre csökkentették.

Holló Gábor, Leonyid Sztecura védője: „külföldi állampolgárt, aki nem nyert letelepedést Magyarországon, csak 10 év határozott szabadságvesztést követően lehet végleg kiutasítani a Magyar Köztársaság területéről, ezért nyilvánvalóan csökkentette a kiutasítás időtartamát a táblabíróság”

A védő egyébként a másodfokú eljárásban korábban újabb tanúk meghallgatását is indítványozta, ennek azonban az ítélőtábla nem adott helyt.

Hamis áruk

Százmillió forint értékű, hamis védjegyű árura bukkantak a határőrök egy budapesti nagykereskedésben. Kínaiak árultak az eredeti ár töredékéért hamis táskákat.

A határőrök véletlenül találtak rá a készletre, azért mentek csak a boltba, hogy a külföldi árusok papírjait ellenőrizzék. A több száz táskát és pénztárcát a vámosok megsemmisítik. A kínai árusok pénzbüntetésre számíthatnak.

Napfogyatkozás

Teljes napfogyatkozás volt a Föld egy részén, Afrikától Ázsiáig. Magyarországon csak részleges napfogyatkozás volt 12 óra 15 perctől 14 óráig, de a felhős idő miatt nemigen lehetett megfigyelni a természeti jelenséget.

A napfogyatkozás árnyékkúpja Brazíliából indult, átszelte az Atlanti-óceánt, Észak-Afrikát és Közép-Ázsiát, majd Mongólia nyugati határánál hagyta el a Földet.

Most sport és időjárás jelentés következik. Nyolc óráról a TV Ügyvédje, majd a Kékfény jelentkezik. Híradó legközelebb 23:45-kor lesz, Kiss Gabival. Köszönöm a figyelmüket! Viszontlátásra!

Comments are closed.