Forrás: Emih

Köves Slomó rabbi „A zsidó üzleti etika” címmel a „Mennyivel több az üzlet, mint a profit?” sorozat keretében nagysikerű előadást tartott a héten az ÉrMe Klubban, amelynek során a Bibliának és a Talmudnak az üzletre vonatkozó erkölcsi előírásairól számolt be.

Külön szó esett arról is, hogy cödokó nem egyszerűen adományt, de igazságot is jelent. Aki ad, ezáltal nem egyszerűen adományoz. Az örökkévaló nevében csak azt adja a rászorulónak, ami egyébként is jár neki.

Egy talmudi történetben az egyik árus arról panaszkodik a rabbinak, hogy a kollégája ingyen diót ad a gyerekeknek, amitől az ő áruja jobban fogy. A rabbi válasza: „Te pedig adj a gyerekeknek ingyen mogyorót és akkor egyenlő feltételekkel versenyezhettek”.

Olti Ferenc ezt követően arra kereste a választ, hogy „Milyen a zsidóság ma Magyarországon?”. Az előadó figyelmeztetett arra is, hogy a valóságos kép a közvéleményben kialakultaktól több ponton is lényegében eltérhet. A külső szemlélő által felfogott százezres csoport egy jelentős része ma ugyanis egyelőre még nem azonosítja magát a zsidósággal. Aki ezt az estét a Hotel Benczúrban töltötte, tartalmas ismeretekkel lett gazdagabb.

Comments are closed.