Forrás: Népszava

A kórház felújítása Szegeden minden idők egyik legnagyobb egészségügyi beruházása volt, másfél-két év alatt 2,5 milliárd forintot fordított az önkormányzat erre a célra – mondta Botka László polgármester. Az átadási rendezvényen, amelyen részt vett Rácz Jenő egészségügyi miniszter is, számot adtak az 1,3 milliárd forintos címzett támogatásból megvalósuló beruházás részleteiről is. A polgármester elmondta, teljesen felújították a pszichiátria épületét, a főépület homlokzatát és tetőszerkezetét, kicserélték az ablakokat, kibővítették az urológia épületét, valamint kialakítottak hat új műtőt és egy sterilizációs blokkot. (MTI)

Koncentrált kutatás és fejlesztés

Nem csitulnak, s már a kormányzat köreit is elérték a kételyek a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) működésével, pályáztatási gyakorlatával kapcsolatban – írta a Népszabadság. Magyar Bálint szerint Boda Miklós, az NKTH elnöke és tevékenysége az ő és a gazdasági miniszteré mellett a kormányfő támogatását is bírja. Magyar szerint Boda nevéhez fűződik a kutatás-fejlesztés és innováció támogatási, szponzorációs rendszerének teljes megújítása. A pályázatok jelentős részénél szaktekintélyekből álló nemzetközi zsűri bírálja el a pályázatokat, az NKTH elnöke a kutatások célszerűségét is megköveteli. Ez lehetővé teszi, hogy ne mindenkinek egyformán, belterjesen osszák el a pénzt, hanem az a koncentrált, kiemelt programok finanszírozására fordítódjék. Mindez kemény érdekeket sért. A regionális tudásközpontok viszont pályázatok keretében koncentrált fejlesztésekhez jutnak. E célra három év alatt 21 milliárd forintot osztottak szét. (Népszava)

Emléktábla Carl Lutz tiszteletére

Emléktáblát avattak Carl Lutz egykori svájci diplomata, és a cionista mozgalmak második világháború alatti életmentő tevékenységének tiszteletére. Az emlékezés és a hála mellett a történelem is megkívánja, hogy emléket állítsunk, mert újra és újra feltűnnek az uszító, megbélyegző jelek zsidó síremlékeken, házfalakon, plakátokon – fogalmazott Budapest főpolgármester-helyettese. Schiffer János hozzátette: az emlékezés önmagában nem elég, tenni és mondani kell. Emlékeztetett: Carl Lutz magyar zsidók tízezreit mentette meg, kijátszva a hatóságokat diplomáciai menlevelekkel. (MTI)

Elmarasztalta az MTV-t a Panaszbizottság

Elmarasztalta az MTV-t az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága, mert február 2-án és 3-án sugárzott Leszármazottak című műsorának rasszista tartalmára nem megfelelően készítette fel nézőt. Az állampolgársági bejelentés miatt megvizsgált portréfilm a II. világháború után, a holokausztért viselt felelőssége miatt háborús bűnösként elítélt Endre László fiáról készült, aki durva antiszemita, cigányellenes, a holokauszt-tagadó kijelentéseket tett. A filmből világosan kiderült, hogy az alkotók a portré alanyának kijelentéseit elítélik, a Panaszbizottság szerint a műsorszolgáltató viszont hiába törkedett erre az előzetesben és a konferálásban, nem megfelelően tette. Egy ilyen film televíziós sugárzása ugyanis a médiatörvény szerint csak úgy történhet, felkészítik a nézőket a műsor tartalmára. A vetítést megelőzően és azt követően is egyértelművé kellett volna tenni, az MTV nem ért egyet a tartalommal és megvetendőnek tartja. (Népszava)

Comments are closed.