Forrás: Népszava

A várakozásoknak megfelelően Ehud Olmert miniszterelnök pártja, a Kadima nyerte az izraeli parlamenti választást, igaz, a vártnál gyengébb eredménnyel. Az exit poll adatok szerint ugyanis 29-32 mandátumra számíthat a törvényhozásban, a kneszetben. A felmérések szerint a Munkapárt végzett a második helyen 20-22 parlamenti hellyel. A voksolás a jobboldali Likud teljes összeomlását hozta, hiszen Benjámin Netanjahu egykori kormányfő pártja mindössze 12-14 mandátumot kaphat.

Sőt, egyre valószínűbbnek látszik, hogy a Likud csak a negyedik legnagyobb frakciót mondhatja magáénak a kneszetben. Az izraeli 1-es csatorna felmérése ugyanis arról tanúskodik, hogy a tömörülést megelőzheti az elsősorban az orosz bevándorlók által támogatott jobboldali párt, az Avigdor Liberman-vezette Yisrael Beiteinu, amelyet a voksolás meglepetésének tartanak. Hasonlóan váratlanul jól szerepelt a nyugdíjasok pártja, amely hat helyet szerezhet az új törvényhozásban. Az eredmények tudatában egyértelmű, hogy Ehud Olmertre nehéz kormányalakítási tárgyalások várnak.

A választáson történelmien alacsony volt a részvétel. Este nyolc óráig mindössze 59 százalék adta le a voksát, ez az utolsó, 2003-as választáshoz lépest mintegy öt százalékos visszaesést jelent. Az előzetes becslések szerint a részvételi arány 64 százalék körüli lehet, ami két százalékkal marad el a három évvel korábbitól. Izraeli politikusok korábban már többször fejezték ki aggodalmukat az esetleges alacsony részétel miatt. A választások esélyese, a Kadima párt a délutáni órákban SMS üzeneteket küldött szét a választóknak, minél nagyobb számban járuljanak az urnákhoz. A voksoláson 120 képviselői hely sorsáról dönthettek.

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamász iszlámista mozgalom által megalakított kormánynak. A jelenlevő képviselők 70-36 arányban támogatták a kabinetet, amelynek élén miniszterelnökként Iszmáil Haníje áll majd. Ketten tartózkodtak. A Hamász 74 mandátumot szerzett a 132 fős törvényhozásban a január végi választásokon.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.