Forrás: Népszava

Sosem volt annyira alacsony a részvétel az izraeli parlamenti választásokon, mint tegnap. Délután négy óráig 39 százalék adta le a voksát, ez az utolsó, 2003-as választáshoz lépest 5,2 százalékos visszaesést jelent. Az előzetes becslések szerint a részvételi arány 66 százalék körüli lehet, ami két százalékkal marad el a három évvel korábbitól. Izraeli politikusok korábban már többször fejezték ki aggodalmukat az esetleges alacsony részétel miatt.

Az alacsony részvétel elsősorban a nagyobb pártokat sújthatja, miután a kisebb pártok szimpatizánsai általában fegyelmezettebbek. Az első nem hivatalos eredményeket lapzártánk után hozták nyilvánosságra.

A voksoláson több mint öt millióan élhettek szavazati jogukkal, s 31 választási lista közül választhattak, illetve 120 képviselői hely sorsáról dönthettek. A külföldön szolgáló diplomaták már a múlt héten megkezdték a szavazást, a katonák a határközeli táborokban pedig vasárnap. A börtönökben több mint 13 ezer olyan fegyenc szavazhatott, akitől nem vonták meg a voksolás jogát. A biztonsági erőket a teljes készültségbe helyezték, miután több mint hetven megbízhatónak látszó értesülést kaptak arról, hogy palesztin szélsőségesek terrorakciókkal akarják megzavarni a választásokat.

A gázai övezet környékén valóban izraeli területre csapódott be egy rakéta, amely két arab pásztor halálát okozta. Dzsenín környékén izraeli katonák halálosan megsebesítettek egy fiatal palesztint, akinél fegyvert találtak. A rendőrség a választások napján elzárta zsidók elől a Templom hegyet, mert olyan hírek érkeztek, hogy zsidó szélsőségesek provokációra készülnek.

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamász iszlámista mozgalom által megalakított kormánynak. A jelenlevő képviselők 70-36 arányban támogatták a kabinetet, amelynek élén miniszterelnökként Iszmáil Haníje áll majd. Ketten tartózkodtak. A Hamász 74 mandátumot szerzett a 132 fős törvényhozásban a január végi választásokon. A kormány ma teszi le a hivatali esküt.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keret

Izraeli apák és gyermekeik

Jichak Rabin, az 1995-ben meggyilkolt izraeli miniszterelnök lánya a mostani választásokon a Munkapártra szavazott; ezzel szemben Rabin két unokája a centrista Kadima pártot választotta. Simon Peresz volt miniszterelnök röviddel a választások előtt a Munkapártból a Kadimába lépett át. Lánya elmondta, hogy ő viszont a baloldali Merec pártra szavazott és apja „büszke rá”. A szélső jobboldali Avigdor Lieberman lánya vallásos lett és egy ultra-ortodox pártra szavazott, habár nagyon dícsérte apja „államférfiúi képességeit”. Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnöknek is családi problémái vannak: felesége és gyerekei mind baloldaliak, felesége még egy közös családi fényképpel sem volt hajlandó hozzájárulni férje választási kampányához. Csak Sára, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök felesége nézett a családi fényképen férjére olyan elbűvölve, mint első szerelmi találkozásuk estéjén.

Comments are closed.