Forrás: Magyar Hírlap

Pokolgéphez hasonlatos a Hamasz és a Palesztin Hatóság viszonya

Puszta formalitás, hogy a palesztin parlament tegnap kezdődött kétnapos ülésén ma megszavazza a Hamasz-kormányt és programját.

A ciszjordániai Ramallahban összegyűlt palesztin képviselők tanácskozására eleve rányomja bélyegét, hogy a „gázaiak” – közöttük Iszmail Hanije kijelölt kormányfő – csak videoláncon vettek részt az ülésen. Nem kétséges, hogy a választásokon győztes Hamasz kormánya megkapja a bizalmat, hiszen abszolút többsége van a törvényhozásban.

A Hamasz-kormány jóváhagyása azonban időzített bomba. Iszmail Hanije párbeszédet, igazságos megállapodást sürgetett ugyan, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „ne büntesse a palesztin népet”, de semmi jelét nem adta annak, hogy a Hamasz feladná célját: Izrael elpusztítását. Ilyen nyilatkozat hiányában a nemzetközi közösséget tartja adott szava: megvonja a támogatást a Hamasz-kormánytól, és csak a palesztin népet támogatja. A gyakorlatban ez kivitelezhetetlen, ráadásul a Hamasz számíthat az arab országok testvéri segítségére.

Pokolgéphez hasonlatos a Hamasz és a Palesztin Hatóság viszonya is. Mahmud Abbasz elnök – egyben a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője – mindenáron korlátozná a Hamasz-kormány jogkörét. Abbasz azzal fenyegetőzik, hogy visszadobja a kormányprogramot, ha az nem felel meg korábbi elkötelezettségeknek.

Szaeb Erekat eddigi palesztin főtárgyaló tegnap azzal állt elő, hogy Izraellel kizárólag a PFSZ tárgyalhat, hiszen eddig is ez volt a gyakorlat. Amikor megkérdezték tőle, hogyan hagyható ki ebből a palesztinok kormánya, azt mondta, ez „csupán illetékesség kérdése”.

Tény, hogy a jelenlegi alkotmányjogi berendezkedés mellett a palesztinok kormányzata „elnöki rendszerben” működik. Mahmud Abbasznak joga van meneszteni a kormányt, ha úgy véli, hogy tevékenységével árt a nemzeti érdekeknek.

Ebben a rendszerben azonban nincs kiemelt helye a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek és a kemény magját alkotó Fatahnak.

Mahmud Abbasz az elmúlt napokban nem a PFSZ vezetőjeként, hanem a Palesztin Hatóság elnökeként figyelmeztette Iszmail Hanije kijelölt kormányfőt, hogy korrigálja programját, tartsa tiszteletben a Palesztin Hatóság által korábban vállalt kötelezettségeket, különben élni fog (elnöki) jogaival.

Izrael közölte, hogy szóba sem áll olyan kormánnyal, amelyben a Hamasz is részt vesz. Ám mivel a Hamasz győzött a palesztin választásokon, maga Mahmud Abbasz is irreleváns. Ennek ellenére Izrael és a palesztinok közötti kapcsolatot jelenleg egyedül Mahmud Abbasz személye garantálja – ha erre a kapcsolatra Izraelnek a választások után egyáltalán szüksége lesz.

MH

Comments are closed.