Forrás: Népszava

Az egyházi közösségek és a rendszerváltás utáni magyar állam viszonyát értékelte a Lakiteleki Népfőiskolán a magyarországi főegyházmegyék főpásztorai és papsága előtt Mádl Ferenc. A volt köztársasági elnök felidézte, hogy a rendszerváltás után az egyház működésével kapcsolatban minden korábbi korlátot felszámolt a magyar állam. Az állam és az egyház szétválasztása is megvalósult, viszont az alkotmány az együttműködés fontosságát is előtérbe helyezte – tette hozzá. Megállapítása szerint számos területen óriási szerepe van az egyházaknak. Éppen ezért ugyanolyan elbánásban kell részesíteni az egyházi és állami intézményeket – jelentette ki. (MTI)

Lassaban fogy a népesség

Az év első hónapjában a születések száma csak kismértékben, a halálozások és a házasságkötések száma viszont jelentős mértékben csökkent a decemberi adatokhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Januárban 8.200 gyermek született, 11.300 lakos hunyt el és 1.200 házasságot kötöttek. Ezek az adatok azonban csak kismértékben különböznek az egy évvel korábbiaktól. Mivel a halálozások száma jobban csökkent, mint a születéseké, ezért mérséklődött a népességfogyás üteme, amit a bevándorlás is tovább csillapított. A népesség lélekszáma januárban a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10.076.000 fő volt. (MTI)

Megérkezett az első új mentőhelikopter

Tegnap állt szolgálatba Budaörsön az első új osztrák mentőhelikopter, amely a légi mentés fejlesztésére kiírt tender eredményeképpen érkezett az országba – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál közleményében kifejti: a program keretében 60 napon belül újabb kettő, egy éven belül pedig további kettő korszerű, az európai szabványoknak mindenben megfelelő EC-135 típusú mentőhelikopter áll szolgálatba Magyarországon. A tender győztese, a Heliair Transport Gmbh., az öt mentőhelikopter biztosításán túl azok karbantartását is végzi – mondta el a szóvivő. A gépeken repülés közben is végezhetőek életmentő beavatkozások – tette hozzá. (MTI)

Áldozatokra emlékeztek Kőszegen

A II. világháborúban elhurcolt, munkatáborokba zárt és kegyetlen módon meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosokra emlékeztek Kőszegen az egykori barakkok helyén felállított emlékműnél. A város melletti munkatáborban 2.500 munkaszolgálatos veszítette életét és egy napig itt működött a háború legvégén az egyetlen magyarországi gázkamra, ahol 120 beteg, szinte magatehetetlen embert gyilkoltak meg. Jó volna, ha más országokhoz hasonlóan Magyarországon is büntetnék a holokauszt tagadását, a neonáci szervezetek létrehozását, a rasszista és antiszemita nézeteket hirdetőket – fogalmazott Lazarovits Ernő, aki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében mondott beszédet. (MTI)

Elhunyt Molnár Gézáné

Meghalt Molnár Gézáné, a Létminimum Alatt Élők Társaságának elnöke – közölte a társaság szóvivője. Simó Endre tájékoztatása szerint a nemrég szívműtéten átesett, súlyos szívbeteg elnök áprilisban töltötte volna be 77-ik életévét. A Létminimum Alatt Élők Társasága 1992-ben alakult. Céljuk azon emberek segítése, akik a minimálisan elvárható életkörülményeket fedező jövedelmi szint, azaz a létminimum alatt kénytelenek életüket élni. (MTI)

NÉPSZAVA

Comments are closed.