Forrás: Népszava

Izraelben ma rendezik meg a parlamenti választást, amelynek esélyese az Ehud Olmert miniszterelnök-vezette Kadima. A kneszetben várhatóan tíz-tizenkét párt kap helyet és ezek egy része elvben támogatja a Kadima-programját. A Kadima a Munkapárttal, a baloldali Mereccel és esetleg az ultra-ortodox pártokkal 65-70 képviselőre számíthat a 120 közül, az arab pártok 9-10-re, a Likud és a szélső jobboldali pártok mintegy 40-45-re. Ezért a megfigyelők a centrumot és a baloldalt magában foglaló „kék” koalíció megalakulására számítanak, míg Benjamin Netanjahu „narancssárga” koalíciójának kevés az esélye (a narancs volt tavaly a gázai kivonulást ellenzők színe).

A felmérések szerint a választók mintegy 22 százaléka még nem döntött véglegesen. Ennek ellenére, az elemzők szerint a végleges eredmények nem fognak túlzott mértékben eltérni a felmérésektől. Az előzetes eredmények kedden este 10 órakor válnak ismeretessé.

Iszmail Hanije kijelölt palesztin miniszterelnök tegnap rendkívül békéltető hangokat hallatott, amikor bemutatta a parlamentnek a Hamász-kormányt. A parlament két részben, Rámalláhban és Gázában ült össze és zárt videó-láncon tartották egymás között a kapcsolatot. A parlamenti szavazás után Mahmúd Abbasz elnök csak a hét végén – szándékosan a khartúmi arab csúcs-értekezlet befejezése után – akarja jóváhagyni az új kormányt.

Hanije kijelentette, hogy a Hamász-kormány hajlandó párbeszédet folytatni az Egyesült Államokat, az Európai Uniót, az ENSZ-t és az Oroszországot magában foglaló „közel-keleti kvartettel”, hogy „véget vessen a konfrontációknak és biztosítsa az igazságos békét”. Kijelentette, hogy a palesztin népnek „joga van ellenállni a megszállásnak”, de a Hamász „nem kíván vérfürdőt” és éppen a Hamász hatalomra jutása lehet a válság megoldásának kezdete, „ha Izrael is úgy akarja”. Ehud Olmert terveiről Hanije azt mondta, hogy a palesztinok „természetesen nem fogják akadályozni Izraelt a kivonulásban, de nem fogják elismerni a határokat, amelyekről Izrael egyoldalúan határozna”.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERET

Olmert kijelölné a határokat

Ami Olmert programját illeti, a kormányfő a napokban úgy fogalmazott, hogy az elkövetkező négy évben meg akarja határozni Izrael végleges határait, ha lehet, egyetértésben a palesztinokkal, de ha nem lesz palesztin partner – egyoldalú lépések révén. Ezért a megszállt Ciszjordánia mintegy 90 százalékát kiürítené, ami mintegy 90-100 ezer zsidó telepes áttelepítését vonná maga után. A Likud mindezeket a lépéseket ellenzi és „kemény kezű” politikát hirdet.

Comments are closed.