Forrás: MNO

Ma parlamenti választásokat tartanak Izraelben, mely során sok minden eldől az országban. Többek között az, hogy képes lesz-e győzelmet aratni Ariel Saron pártja, a Kadima kómában fekvő vezetője nélkül. Egyes elemzők szerint bárhogyan is alakul a választások eredménye, Izrael a „bezárkózás” politikáját fogja folytatni.

Leválás, vagy megfojtás?

Kérdéses, hogy Olmert egyrészről kivonási, másrészről telepbővítési szándékokkal színezett határvéglegesítő terve életképes Palesztin államot hagyna e maga mögött. Elemzők rámutatnak, a legnagyobb ciszjordániai zsidó telep, Maale Adumim Jeruzsálemmel való összekötésével ugyanis kettévágnák a palesztin hatóság területét, s Jeruzsálem arabok lakta keleti része is teljesen el lenne zárva a külvilágtól. Tervek szerint a Jordán nyugati partja biztonsági okokból továbbra is izraeli megszállás alatt maradna, felszabdalva ezzel a Palesztin Hatóság területét mind a közigazgatás mind a gazdaság működőképességét veszélyeztető módon. Sokan úgy látják, szuverén palesztin államról nem lehet beszélni, ha Izrael minden oldalról ellenőrzés alatt tartja annak határait, s úgy akadályozza a határforgalmat ahogy csak akarja. A gázai zsidó telepek felszámolása után például Izrael a gázai övezet főbb bejáratait kisebb megszakításokkal zárva tartotta a kereskedelmi forgalom elől, s ezzel a nyomorgó gázai palesztinok egyetlen bevételforrását jelentő zöldség és gyümölcsexportot több millió dollár értékben rövidítette meg.Ma parlamenti választásokat tartanak Izraelben. Attól függetlenül, hogy az ország történetében először juthat centrista párt hatalomra, egyes elemzők szerint meglehetős „érdektelenség” veszi körül a március 28-án esedékes választásokat megelőző kampányt Izraelben éppúgy mint Európában és a tengerentúlon. Az okok közt említhető, hogy az előzetes felmérések szerint Ariel Saron politikai öröksége a Kadima biztos befutónak számít. A Likud szerint azonban „még mindig elég nagyszámú bizonytalan szavazó van ahhoz, hogy alapjaiban változtassa meg a választások jelenleg várt kimenetelét”.

Az Ariel Saron által decemberben életre hívott Kadima közvéleménykutatások szerint 40 helyre számíthat a 120 fős Kneszetben, míg a Munkapárt 19, a Likud 15 helyet szerez majd a március 28-ai választáson. A Kadima népszerűsége valószínűleg annak köszönhető, hogy a január óta kómában fekvő Saron politikájának folytatását hirdeti a párt új vezetője, Ehud Olmert. A megbízott miniszterelnök bejelentése Izrael határának 2010-ig való véglegesítéséről, s a palesztinokról való egyoldalú leválásról beleillik abba a folyamatba amit Saron tavaly ősszel kezdett meg a gázai zsidó telepek felszámolásával. A Likud jelenleg abban bízik, hogy a szavazásra jogosultak több mint 20 százalékát kitevő bizonytalanok még mindent megváltoztathatnak.

A cionista telepesek azonban távol maradhatnak az urnáktól, mivel kezdik úgy érezni, hogy a nagy pártok feleslegesnek tartják – mutat rá az Economist. Hozzáteszi, hogy a zsidó telepesek kérdése még óriási problémákat fog jelenteni Izrael társadalmának, s a ciszjordániai részleges kivonulás pedig csak tovább tüzeli a helyzetet. A brit lap szerint vészjósló jelek utalnak egy esetleges harmadik intifáda előkészületeire, s akármi is lesz a választások eredménye, Izrael folytatni fogja a „bezárkózás” politikáját.

(The Jerusalem Post, economist.com, Washington Post)

Comments are closed.