Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. március 27.

Választási csalással vádolja az MSZP-t egy férfi, akit Szekeres Imre elnökhelyettes állítása szerint korábban kizártak a pártból. Tóth Zoltán választási szakértő a csalás vádját erkölcstelennek minősítette. Mikola István szerint nincs ok csalástól tartani.

A nagykátai választási bizottság állítólagos MSZP-s alelnöke, Bácsics Gyula azt mondta a Hír TV-nek, hogy a szocialisták minden választáson csaltak Pest megye 6. választókerületében. A csalást láncszavazásos módszernek hívják, amelynek lapunkban már korábban ismertetett lényege: a láncban az első szavazó bemegy a szavazókörbe, felveszi a lepecsételt szavazólapot, majd a fülkében elrakja, és csak egy üres borítékot dob az urnába. A lepecsételt üres szavazólapot elviszi magával az MSZP-hez, ott beikszelik rajta a szocialista pártot, illetve jelöltjét. A következő lefizetett szavazó ezt a már kitöltött szavazólapot viszi magával a szavazókörbe, ezt teszi be a borítékba, amelyet az urnába dob, majd a kapott lepecsételt üres szavazólapot megint csak kicsempészi. A szavazópolgár „addig nem kapta meg a pénzét, amíg az üres cédulát nem hozta vissza” – közölte a Hír TV-vel Bácsics Gyula, hozzátéve: így ment ez minden olyan településen, ahol működött MSZP-szervezet. Bácsics az InfoRádióban megosztotta a nézőkkel azt is, hogy ezt a módszert még Ron Werber izraeli kampánytanácsadó találta ki.

Bácsics arra a kérdésre, hogy miért csak most nyilatkozott a csalásról, azt közölte: „Meggyaláztak emberi jogaimban, kisebbségi jogaimban. Amióta beléptem az MSZP-be, inzultusok sorozatát kaptam, mert mindig keresem az igazságot, mindig oda állok, ahol szegény, elesett embereken lehet segíteni.” Bácsics Gyula az InfoRádiónak azt mondta: a nagykátai MSZP-tagok ismét csalásra készülnek. Ezúttal a csalássorozatban részt vevőknek egy mobiltelefon kamerájával készített fényképfelvétellel kell igazolniuk, hogy voksukat a szocialistákra adták.

Bácsics állításaira Szekeres Imre, az MSZP alelnöke leszögezte: a szocialisták nem követtek el választási csalást sem Nagykátán, sem másutt. Hozzátette: egy Bácsics nevű urat korábban kizártak a szocialista pártból. Lapunk kérdésére Szekeres Imre emlékeztetett arra: annak idején az MSZP sokat küszködött azzal a problémával, hogy a pártba fiktív tagokat toboroztak. Állítása szerint Bácsics is ilyen szervező volt, emlékezete szerint ügye annak idején megjárta az etikai bizottságot is, a pártból kizárták. Körzetében egyébként annak idején Doszpot Péter indult képviselőjelöltként – nem nyert.

Az MSZP Pest megyei területi szövetségének alelnöke azt közölte: Bácsics Gyula nem alelnöke a nagykátai választási bizottságnak. Szabóné Müller Tímea azt mondta: a férfi tavaly egy szabálytalanul összehívott ülésen jutott hozzá a tisztséghez, így nem jogosult a funkció betöltésére.

Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje ugyanakkor leszögezte: nem tartja valós veszélynek a csalás lehetőségét az országgyűlési választáson. Azt mondta: Magyarországon mégiscsak demokrácia, jogállam van, és nem kell félni attól, hogy csalás lesz.

Tóth Zoltán választási szakértő, a BM volt közigazgatási államtitkára az InfoRádióban azt mondta: erkölcstelen Bácsics Gyula megnyilatkozása, hiszen az állítás már nem bizonyítható. Hozzátette: ezt a csalási módszert először 1998 után, az időközi országgyűlési választásokon tapasztalták, de nem az MSZP-nél és nem a Fidesznél. Tóth Zoltán úgy vélte: hasznos volna megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy a szavazólapot borítékba kell tenni, mert ez lehetőséget adhat visszaélésekre, ám ehhez kétharmados törvényt kell módosítani.

Comments are closed.