Forrás: MA

Ságvári Endre családja várhatóan jogi lépéseket tesz, hogy a Legfelsőbb Bíróság botrányt kavart ítéletét megsemmisítsék.

2006.03.23 06:54 Népszabadság

A tiltakozók álláspontja szerint a Ságvári elleni 1944. júliusi csendőri akcióban való részvételéért 1959-ben halálra ítélt Kristóf Lászlót alkotmányellenes jogalkalmazással mentette fel a bíróság. A „nácivadász” Simon Wiesenthal Központ izraeli koordinációs irodájának vezetője levélben biztosította támogatásukról a tiltakozás szervezőit.

A Ságvári-ügyben indult tiltakozó mozgalom szervezői szerdán bejelentették: a Ságvári-család képviselői – amennyiben jogász és történész szakértők további szakvéleménye megalapoz egy beadványt – a Legfelsőbb Bíróság ítéletének utólagos alkotmányossági kontrollját kérik az Alkotmánybíróságtól. Az Eszmélet című folyóirat Baráti Köréből indult tiltakozó mozgalom szervezői támogatják Ságvári Endre családját szándékában. Ebben az ügyben csak a Ságvári-család fordulhat az Alkotmánybírósághoz.

Elmondták, hogy – arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság útján nem tudnák megsemmisíttetni a vitatott ítéletet – jogász szakértők vizsgálják a nemzetközi bírósági felülvizsgálat lehetőségét.

Comments are closed.