Forrás: Népszava

Nemzetközi beavatkozás következtében (talán) véget ért a presztizsháború a Karni Gáza-környéki határátkelő körül. Az átkelőt, amelyen keresztül az élelmiszerszállítmányok legnagyobb része jut a gázai övezetbe, Izrael mintegy három hete elzárta, terrorakciók veszélyére hivatkozva. Gázában valóságos humanitárius katasztrófa fenyegetett. Kár érte az izraeli vállalkozókat is, akik bútorokat és különböző iparcikkeket rendeltek gázai gyártóknál, de nem tudtak hozzájutni az áruhoz. Izrael felajánlotta, hogy a Kerem Salom-i átkelőn át szállít, ezt viszont a palesztinok utasították el, mert az kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt áll, míg Karniban közös izraeli-palesztin ellenőrzés működik. A viszályt amerikaiak közvetítéssel oldották meg, s az első szállítmányok már meg is érkeztek Gázába. Mahmúd Abbász palesztin elnök a PFSZ VB véleményét fogja kérni a Hamasz-kormány összetételéről és programjáról. A PFSZ az összes palesztint képviseli, míg a Palesztin Hatóság csak a Ciszjordániában és Gázában élőket. A palesztin elnök, aki a PFSZ elnöke is, megtagadhatja a kormányprogram jóváhagyását. Abbász e lépéssel időt akar nyerni, legalább a jövő heti izraeli választásokig.

Yehuda Lahav (Tel Aviv)

Távozik a svéd diplomácia vezetője

Bejelentette lemondását kedden Laila Freivalds svéd külügyminiszter, aki a Mohamed-karikatúrák ügyében került az elmúlt hónapokban a támadások kereszttüzébe. Freivaldsot azzal vádolták, hogy nyomást gyakorolt a szélsőjobboldali, bevándorló-ellenes Svéd Demokrata Pártra, hogy zárja be internetes oldalát, amelyen pályázatot hirdetett Mohamed-karikatúrákra, és ezzel megsértette a véleménynyilvánítási szabadság elvét. (MTI)

Vádemelés Madridban

Egy spanyol bíró vádat emelt kedden egy iszlám terrorcsoport 32 állítólagos tagja ellen. A bíróság, amely a 2004 március 11-i madridi vonatrobbantásokat vizsgálja, a „Mártírok Marokkóért” csoport tagjait azzal vádolja, hogy teherautóba rejtett pokolgéppel akarták felrobbantani a madridi legfelsőbb bíróság épületét. Az öngyilkos robbantók között lett volna a csoport 33 éves vezetője, Abderrahmane Tahiri. Az épületben több mint 900 ember tartózkodott volna a tervezett támadás idején. A terrorcsoport más madridi középületek ellen is merényletet tervezett. (Népszava)

Kínában tárgyal Putyin elnök

Az iráni és az észak-koreai atomválság a két legfontosabb téma Vlagyimir Putyin tegnap kezdődött pekingi tárgyalásain. Az orosz elnök helyi idő szerint kedden kora délelőtt érkezett a kínai fővárosba, ahol Hu Csin-tao elnökkel külpolitikai kérdésekről, valamint a gazdasági együttműködésről kezdett megbeszéléseket. A Gazprom orosz gázmonopólium 60-80 milliárd köbméter földgázt szállít évente Kínának két, a következő években megépítendő gázvezetéken – jelentette be Putyin tárgyalásai kapcsán a Gazprom. Kína és Oroszország 2010-ig szeretné megduplázni a tavaly mintegy 29 milliárd dollár értékű kétoldalú kereskedelmet. (MTI)

Eltemették Milan Babicsot

Belgrádban kedden eltemették Milan Babics néhai horvátországi szerb politikai vezetőt, aki öngyilkos lett a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében. A belgrádi média szerint Babics temetésén közel százan vettek részt, jobbára a néhai politikus távolabbi rokonai és munkatársai, de nem voltak jelen sem a gyerekei, sem a felesége. Babics március 5-én vetett véget életének a scheveningeni börtönben, koporsóját hétfőn szállították Hágából Belgrádba. A politikust a törvényszék 13 évre ítélte. (MTI)

Gül nem megy Amerikába

Meg kellett operálni a török külügyminiszter fülét, és az orvosok egy hónapig nem engedik, hogy utazzon. Abdullah Gül néhány nappal ezelőtt influenzásan utazott Tunéziába, és visszafelé már nagyon rosszul érezte magát. Komoly fülfájással vitték kórházba, ahol megműtötték. Gül e hét végén készült az Egyesült Államokba, egyebek között az iráni helyzetről, valamint Ciprusról tárgyalt volna az amerikai külügyminiszterrel. Török lapjelentések szerint Erdogan miniszterelnök és Özkök vezérkari főnök meglátogatta őt a kórházban. A görög külügyminiszter telefonon kereste, de, mint a Yeni Safak című napilap írja, Gül nem tudta használni a telefonkagylót. (Népszava, Ankara)

Comments are closed.