Forrás: Stop!

Jogerős ítélet előtt a maffiafőnöknek mondott Stecura Időpont: 2006-03-22 16:48:48

Új bizonyítási eljárást indítványozott ma Leonyid Stecura ügyvédje a Fővárosi Fellebviteli Bíróságon a ma kezdődött II. fokú eljárásban. Stecurát első fokon nyolc év fegyházra ítélte a Fővárosi bíróság, miután bizonyítottnak látta, hogy bűnszervezetet működtetve védelmi pénzeket szedett és meg akart öletni egy csecsen „harcost”.

Az első fokú ítélet ellen fellebbezett az ügyészség és Stecura egyaránt. Az izraeli-ukrán kettős állampolgárságú, izraeli nevén Goldstein Leonyid új első fokú eljárást indítványozott egy sor eljárásjogi hiányosságra hivatkozva. Az ügyészség azonban súlyosítást akar.

Az ügyésznő ma visszaverte a beadványt, mondván: az első fokon eljáró bíróság kellő alapossággal, szakszerűen tárta fel a bizonyítékokat és hozta meg az ítéletét.

Első fokon kimondta a bíróság, hogy Stecura/Goldsteint az istenek egyikeként emlegették a hazai alvilágban. Az ítélet szerint az 1990-es évek elején érkezett Magyarországra, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal tartózkodott. 1997-ben létrehozott egy 50 – 60 fős, ukrán és orosz tagokból álló szervezetet. A tagokról részletes nyilvántartást vezetett fotóval, személyi adatokkal és azt is rögzítette, hogy kit, miért és hol köröznek.

A Fővárosi Bíróság szerint emberei Loncsiknak szólították és négy alvezére volt, Gosa, Valik, Borka és Oleg. Az utasításokat Loncsik adta ki, és alvezérei a katonákkal hajtatták végre. Utóbbiak közé két tolmács is tartozott. (Ők is vádlottak voltak az eljárásban, amiért részt vettek a védelmi pénzek szedésében.)

A bíróság szerint a szervezet szigorú belső szabályok alapján működött. A tagok kötelesek voltak minden bevételük felét adó formájában leróni Loncsiknak. Aki egyébként még arról is dönthetett, hogy melyik embere hozhatja maga után a családját, feleségét, barátnőjét.

A bíróság megállapítása szerint a szervezet fő profilja a védelmi pénzek szedése, a prostitúció és a pénzbehajtás volt. Loncsik cégén keresztül kapcsolatban állt Seres Zoltánnal és F. Jánossal azok cégein keresztül. Ők is adóztak Loncsiknak minden polgárjogi szerződés nélkül.

Az ítélet szerint Loncsik 1997-ben utasítást adott az embereinek, hogy öljenek meg egy csecsen férfit, aki ellentétes üzleti érdekeltségű volt vele szemben. Loncsik emberei majdnem meg is tették ezt, hiszen egy szórakozóhelyről erőszakkal elvitték egy budapesti házba, ahol órákon át baseball-ütőkkel verték, több csontját összetörték, majd kivitték a XVIII. kerültbe,a hol egy kiserdőben összeszurkálták. Aszhambek halottnak tette magát, mire otthagyták. Kutyasétáltatók találtak rá, kórházba vitték, így túlélte a támadást. Ezért bűnszervezetben elkövetett emberölés kísérletével vádolták meg Loncsikot.

Az első fokú ítélet szerint Loncsik a Citadella diszkót bérlő és üzemeltető cég tulajdonosát, Borza Tibort, valamint a bérbeadó cég tulajdonosát, Veres Istvánt 1999-től két éven át előbb havi 500 ezer, majd egymillió forint védelmi pénzre zsarolta. Összesen 20-25 millió forint védelmi pénz csikart ki tőlük. Borza üzlettársa Seres Zoltán volt, aki szintén adózott, és eleinte rajta keresztül zsarolt Loncsik. Ám amikor Serest kivégezték, átvette a helyét, és ekkortól már személyesen Loncsik hajtotta be a védelmi pénzt.

A váadt képviselő ügyésznő tegnap az első fokú ítélet hatályon kívül helyezésére vonatkozó Stecura-indítvány elutasítását kérte a fellebviteli bíróságtól. Álláspontja szerint a z első fokú bíróság részben már megcáfolta a vádlott bizonyítékait.

Stecurát többek között a volt alvezére, Godusnyikov – Gosa – vallomásai alapján ítélték el. Maga Stecura az eljárás során koholt vádakról, Goducsnikov szava-hihetetlenségéről és a rendőrségen belüli hatalmi harcról beszélt, mint okról, amiért bíróságra került. Azt állította, hogy a „bombagyáros” Clodo ügyében játszott szerepe miatt koholták ellene a vádakat.

Az ügyésznő szerint, aki egyébként Dietmar Eduard Clodo II. fokú perében szintén a vádat képviselte, az igaz, hogy Stecura együttműködésének és tanúskodásának köszönhetően ítélhették el Clodót, ám az időpontok nem stimmelnek. A csecsent 1997. május 9-ről 10-re virradóra próbálták meggyilkolni, Stecura pedig 1998. április 30-án ment be az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatóságára (KBI) Clodóval kapcsolatban.

Az ügyésznő beszélt a Loncsik és Gosa közötti ellentétekről is. A Clodo-perben mindketten tanúk voltak, és az ügyésznő szerint már ott is érezhető volt az ellentét közöttük. „És nem azért, mert Stecura korábban Godusnyikov barátnőjével járt, hanem a Pest megyei P. András-ügy miatt, amiben mindketten érintettek voltak.”, fogalmazott az ügyésznő.

Aki súlyosítás kért és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a legújabb szabályok szerint valaki csak akkor utasítható végleg ki Magyarországról, ha „bűnszervezetben elkövetett cselekményért legalább 10 évet kap.”. (Stecura 8 évet kapott I. fokon.)

Holló Gábor, Stecura védője új bizonyítási eljárást indítványozott a fellebviteli bíróságon. Ágy egyebek mellett indítványozta két volt KBI-s nyomozó – egyikük a „Papa”, azaz Sándor István – tanúkénti kihallgatását, és több olyan személy kihallgatását kérte, akik a csecsen-ügy időpontjában állítólag Stecurával beszéltek telefonon. Stecura ugyanakkor azt állítja, hogy a kérdéses időpontban Bécsben, illetve Kanadában volt, ahol születésnapját ünnepelte. (Az útlevele egyébként erről tanúskodik.) Az állítólagos beszélgetőpartnereknek arról kellene nyilatkozniuk, hogy valóban Stecurával beszéltek-e, vagy esetleg mással. (Stecura telefonja a kérdéses időpontban Budapesten volt.) Több olyan tanút is ki kellene hallgatni a védelem szerint, akik bizonyíthatják, hogy Godusnyikov hamisan tanúskodott, illetve megpróbált hamis tanúzásra rávenni többeket.

Az ma nem derült ki, hogy a fellebviteli bírónő elutasítja-e az indítványt, illetve, hogy figyelembe veszi-e annak tartalmát az ítélet meghozatala során.

Mindenesetre holnap – csütörtökön – az utolsó szó jogán Stecura szólhat majd.

Sz.L.

Comments are closed.