Forrás: Népszava

Élete egyik legnagyobb sikerének nevezte Rátgéber László a múlt hét végén elért női kosárlabda Magyar Kupa-győzelmet – a MiZo Pécs anyagi helyzetét tekintve a kilencedik MK-győzelem jókora bravúr -, ám a szakembert ezt sem tudta maradásra bírni: hosszas huzavona után megegyezett a szerb-montenegrói szövetséggel. Szülőföldje nemzeti csapatát várhatóan négy évig dirigálja majd.

A MiZo Pécs az utóbbi évtizedben uralja a magyar porondot, és az európai kosárelitben is fontos szerepet tölt be. A klub ennek ellenére anyagi gondokkal küzd, több tízmilliós adósságot halmozott fel. Hogy pontosan mennyit, arról csak találgatás zajlik. A hírek arról szólnak, hogy az elmaradás 70 millió forint, ráadásul a pécsiek felélték a klub 10 milliós alaptőkéjét is.

A tartozás nagy részét a sokáig türelmes játékosok fizetése teszi ki, ám nemrégiben Odeo Avni, három légiós jogi képviselője följelentette az egyesületet a ligánál. Az Albena Branzova, Amra Dapo és Geisa ügyeit intéző izraeli menedzser nyílt levélben jelezte, hogy ügyfelei nem várnak tovább a pénzükre.

„Érthetetlen a menedzser lépése, akit sem Dapo sem pedig Geisa nem hatalmazott fel arra, hogy megírja a levelet” – mondta Rózsa Gábor. A MiZo Pécs ügyvezetője nem árulta el, hogy jelenleg mennyi a klub tartozása, de ígérete szerint nem kell attól tartani, hogy megbüntetik a mecsekieket: „Megegyeztünk a játékosokkal, mindenki kapott egy konkrét ütemtervet, folyamatosan rendezzük a tartozásokat” – zárta rövidre mondandóját Rózsa Gábor.

Mindazonáltal a Magyar Kupa hétvégi négyes döntőjében még úgy léptek pályára Branzováék, hogy több hónapja nem kaptak fizetést.

„Nem kellett a játékosokat motiválni, annyit mondtam nekik, hogy jobb okosnak lenni, mint butának, azaz jobb győzni, mint kikapni. A pályán mindent el kell felejteni, ennek a csapatnak a színeiben küzdeni kell” – mondta Rátgéber László, aki lapunknak elismerte: kedden Szerbia-Montenegróban járt, ahol a helyi szövetség szakmai bizottságával tárgyalt.

„Aznap még nem született megállapodás, ám szerdán telefonon már szinte mindenben megegyeztünk” – említette az edző. Négy évre szóló szerződést ajánlottak Rátgébernek, a kontraktust várhatóan vasárnap írják alá a felek. A szerb származású szakember egyébként gondolkodik azon, hogy a holt idényben más munkát is vállal.

„Az első tervem, hogy fröccsözöm egyet a tengerparton. A második, hogy elkezdek dolgozni a szerb lányokkal, a harmadik pedig, hogy a holtidényben bevállalok egy munkát a tengerentúlon, ahonnan szintén vannak ajánlataim” – vázolta fel jövőbeli terveit Rátgéber. Előtte azonban még a MiZo Péccsel is van dolga a trénernek. Legközelebb például az Európában túrázó Egyesült Államok válogatottja ellen lépnek pályára Iványiék. A mérkőzést pénteken, 18 órakor rendezik a pécsi Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban.

A szezon hátralévő részében: búcsúmeccsek Rátgéberrel.

Kakas Péter/Mobilpress

Comments are closed.