Forrás: Erec

Csepeli György, az informatikai és hírközlési minisztérium politikai államtitkára Washingtonban Andrew Bakerrel, az American Jewish Committee (AJC) külkapcsolatokért felelős igazgatójával tárgyalt, akitől a szervezet támogatását kérte a magyar holokauszt túlélők visszaemlékezéseit tartalmazó digitális adatbázis, www.degob.hu honlap angol nyelvű változatának a megteremtéséhez.

Az 1906-ban alapult AJC nevében Andrew Baker rabbi kedvezően fogadta a felvetést. A további részleteket a jövő héten Budapesten vitatják meg, ahol az AJC külkapcsolatokért felelős igazgatója részt vesz egy nemzetközi tanácskozáson.

A magyarul hozzáférhető internetes honlapon több mint 3500, 1945-ben a budapesti Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) munkatársai által lejegyzett, összesen 4838 túlélő adatait és történetét tartalmazó jegyzőkönyv digitalizált szövege olvasható. Angol nyelvre való lefordításuk nagy munkának ígérkezik, egy-egy jegyzőkönyv 15-20 oldalt tesz ki. A kollekció a világ legnagyobb olyan digitális bázisa, amely holokauszt túlélők vallomásait tartalmazza.

Csepeli György a hazai tartalomfejlesztés egyik gyöngyszemének nevezte a száz család történetét bemutató, bővítés előtt álló és angol változatában is hamarosan elkészülő centropa.hu honlapot. Tervezik egyebek között, hogy a sárospataki könyvtár most visszaadott köteteit digitalizált formában hozzáférhetővé és kereshetővé teszik a nagyközönség számára.

Csepeli György a New Jersey állambeli Montclair State University egyetemen megnyílt Magyar Kulturális Fesztivál keretében előadást tartott a magyar nemzettudat az információs korban címmel. Az OHS államtitkára átadta az egyetem elnökének, Susan Cole-nak Sólyom László köztársasági elnök által adományozott kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

BPI-info

Comments are closed.