Forrás: Erec

Könnyen lehet, hogy a nem is olyan távoli jövőben a munkakeresőknek újabb kihívással kell szembenézniük az állásinterjún: egy számítógéppel.

Egy izraeli cég olyan számítógépes rendszert fejlesztett ki, amely a jelentkező hangja alapján megállapítja annak megbízhatóságát. A netanjai Nemesysco vállalat HR1 nevű programját személyzeti szakemberek és pszichológusok segítségével készítette el. Az interjún a jelentkezőnek mikrofonba kell válaszolnia a tudományos alapon kidolgozott tesztkérdésekre, és a kapcsolódó számítógép azonnal kimutatja a válaszadó őszinteségét, lojalitását, becsületességét, de még azt is, ha esetleg droghasználó. A szoftver jelen pillanatban angol, orosz, spanyol és héber nyelven hozzáférhető, de nincs akadálya annak, hogy más nyelvekre is lefordítsák.

A Nemesysco hangelemző technológiája 129 különböző paramétert vizsgál, melyekből a válaszok érzelmi tartalmáról von le következtetéseket – függetlenül attól, hogy azok milyen nyelven érkeznek! A legegyszerűbb összefüggések például olyanok, mint például ha az illető izgatott, akkor beszédhangja magasabb lesz, felgyorsul; ha zavarban van, akkor viszont lelassul – és így tovább. A hallható reakciókat a számítógép biztosabban észreveszi, mint a legjobb személyzeti vezető – állítják a program kifejlesztői.

Már számos országba adtak el a szoftverből, például az Egyesült Államokban is. Egy 20 tesztsorból álló csomag 750 dollárba kerül.

Comments are closed.