Forrás: hirszerzo.hu

2006. március 21. 08:00

Rasszista megnyilvánulással vádolnak egy norvég napilapot: a feljelentő, egy neonáci szervezet szerint a szőke nős-viccért többmilliós bírsággal kellene sújtani a lapot.

A norvég neonácik szervezete, a Vigrid megvádolta a helyi Újságírók Szövetségéhez intézett levelében a Telemarksavisa napilapot: értelmezésük szerint a lapban megjelentetett szőke nőről szóló tréfa rasszista megnyilvánulás, amely mélységesen sérti az északi típusú hölgyeket, és komoly traumát okozhat a világos hajszínű norvég iskoláslányoknak.

A feljelentő állítja: a szőke nők észbeli képességeit minősítő viccek egyenrangúak a muszlimok, zsidók vagy feketék ellen irányuló kijelentésekkel, így a skandináviai népek önérzetébe taposnak. A Vigrid szerint a rosszindulatú tréfát komoly pénzbírsággal kellene ellensúlyozni: azt javasolták, az Újságíró Szövetség vessen ki egy hatmillió koronás (180 millió forintos) büntetést a folyóiratra – ezt az összeget aztán a szervezet szétosztaná az erőszakos cselekményeknek kitett norvég nők között.

A lap szerkesztősége röviden reagált a vádaskodásra: szerintük a kétsoros tréfa („Mit csinál a szőke nő, amikor ikrei születnek? Elindul megkeresni a második gyerek apját.”) valóban mulatságos és sem a szőke tinédzserek lelkivilágát nem rombolja szét, sem a norvég nép önmagába vetett hitét.

A Shake rovat híreit a Spicy Press Hírügynökség szolgáltatja.

Comments are closed.