Forrás: Erec

83 éves korában elhunyt Sosana Damari, aki az állam alapításakor és az elkövetkező nehéz években a legnépszerűbb énekesnő volt Izraelben.

Sosana Jemenben Damar városában született és 1924-ben alijázott családjával. Gyermekkorában édesanyjával esküvőkön énekelt és már 14 évesen elkészítette első rádió felvételét. Tehetségét felismerve kezdett azután színészetet és éneket tanulni. Színházi fellépéseinek köszönhetően tinédzser éveinek végén lett ünnepelt előadó. Titokzatos szépségével párosuló különleges alt hangja, jemeni intonációja az Izraeli publikum kedvencévé tette. Legnagyobb sikerei Mose Vilenszki dalszerző szerzeményei voltak, közülük is a legkiemelkedőbb a Kalanijot (Szellőrózsák) című örökzöld sláger lett. Izrael háborúiban gyakran lépett fel a harcoló katonák előtt, s optimista hangvételével, hitével erősítette bátorságukat.

Damari a Közel-Kelet zene és énekvilágát csempészte be az izraeli könnyűműfajba. Melódiái örökre beleívódtak hallgatóságának szívébe, lelkébe. Első lemezét 1948-ban adták ki, de a legutóbbi időkig színpadra lépett. 1988-ban megkapta a legmagasabb kitüntetést, az Izrael Díjat.

Comments are closed.