Forrás: Erec

Az ideiglenes kormányfő kijelentette: amennyiben a március 28-i parlamenti választások után ő kerül a kabinet élére, Izrael négy éven belül olyan állandó határokat teremt magának, amelynek révén „leválik a palesztin lakosság nagy részéről és megőrzi a jelentős és stabil zsidó többséget”. A határok rögzítése előtt olyan „belső párbeszédet” tervez, amely lehetővé tesz a kérdésben „egy széleskörű nemzeti konszenzust” és utalt arra, hogy különösen fontosnak tartja a palesztin területeken élő zsidó telepesek véleményét.

Bár Olmert nem árult el részleteket a szóban forgó határvonalakról, közölte, hogy a határon belül kerülne a ciszjordániai Gus Eción településblokk, Jeruzsálem körzete, Ariel és Maale Adumim koloniák, valamint egy biztonsági övezet a Jordán folyó völgyében.

Az ügyvezető miniszterelnök elmondta, hogy 3500 új lakást tervez a Maale Adumim település és Jeruzsálem északi része közötti, „E-1 szektornak” nevezett területen. E tervet korábban befagyasztotta amerikai nyomásra.

Olmert az interjúban hajlandónak mutatkozott arra, hogy „ésszerű ideig” vár, hogy megtudja: a palesztin választásokon győztes Hamász kész-e elismerni Izraelt, lemondani a terrorizmusról, és elfogadni a Palesztin Hatóság által korábban aláírt megállapodásokat, valamint a közel-keleti rendezés kereteit kijelölő „útitervet”. „Amennyiben egy idő után világosan kiderül, hogy a palesztin hatóságnak nem áll szándékában elfogadni ezeket az elveket, cselekednünk kell” – mondta.

Breuer

Comments are closed.